Welke anticonceptie in de overgang?

Welke anticonceptie in de overgang?

Bij overgangsklachten kan het hormoonspiraaltje evt. gecombineerd worden met oestrogene therapie, bij voorkeur een oestrogeenpleister. Andere mogelijkheden voor anticonceptie zijn niet-hormonale methodes, zoals een condoom, pessarium of koperspiraaltje.

Welke anticonceptie wordt vergoed?

Ben je jonger dan 21 jaar? Dan worden anticonceptiemiddelen vergoed door de basisverzekering. Tussen de 18 en de 21 jaar gaat anticonceptie wel ten koste van je eigen risico. Daarnaast geldt er voor sommige anticonceptiemiddelen een eigen bijdrage.

Welke anticonceptie werkt direct?

Het hormoonspiraaltje: is direct betrouwbaar wanneer het tijdens de menstruatie – of in ieder geval binnen 7 dagen na het begin van de menstruatie – wordt ingebracht. Gebruik anders de eerste zeven dagen na het inbrengen een condoom als u wilt vrijen.

Welke pil na 35 jaar?

Over het algemeen zijn vrouwen die geen kinderwens meer hebben rond de vijfendertig jaar of ouder. Vanwege een verhoogde kans op hart- en vaatziekten wordt gebruik van de anticonceptiepil vanaf die leeftijd niet meer geadviseerd wanneer ook nog wordt gerookt.

Hoe weet ik of ik kan stoppen met de pil?

Een paar dagen na je laatste pil krijg je een onttrekkingsbloeding, net als in je normale stopweek. Vanaf de dag dat je normaal gesproken weer met een nieuwe pilstrip zou beginnen ben je echt gestopt met de pil en gaat je lichaam langzaam maar zeker haar natuurlijke hormoonhuishouding op gang brengen.

Hoe vruchtbaar ben je in de overgang?

Wanneer je in de overgang komt, is namelijk niet meteen je menstruatie ten einde. Zolang je nog menstrueert – ook al heb je een onregelmatige menstruatiecyclus door veranderende hormoonspiegels – heb je nog een eisprong. En die eitjes kunnen nog altijd bevrucht worden. Je bent dus nog vruchtbaar.

Waarom wordt mijn pil niet vergoed?

Zodra je als vrouw 21 jaar oud bent, wordt de pil of een spiraaltje niet meer vergoed vanuit het basispakket. Je hebt dan 3 opties: Zelf voor de pil betalen (kosten zijn circa 30 euro per jaar) Zelf het spiraaltje betalen (kosten zijn circa 70 euro per 10 jaar); plaatsing bij de huisarts is gratis.

Is een spiraal vergoed?

Laat je een spiraaltje plaatsen of verwijderen door een gynaecoloog? Omdat het dan om ziekenhuiszorg gaat, vergoedt de basisverzekering de kosten van het plaatsen of verwijderen zelf. Houd er wel rekening mee dat dit ten koste gaat van je eigen risico. De kosten van het spiraaltje zelf betaal je echter zelf.

Wat gebeurt er als je stopt met de pil in de overgang?

Als na het stoppen met de pil de bloedingen wegblijven, zou u in de overgang kunnen zijn. Zolang dat onzeker is, is het verstandig voorbehoedsmiddelen te gebruiken tot de menstruatie langer dan een jaar is weggebleven. De kans op een zwangerschap bij een vrouw van vijftig is klein, maar niet uitgesloten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven