Hoe is het bij een psycholoog?

Hoe is het bij een psycholoog?

De psycholoog helpt jou om op een draagbare manier emoties te voelen, te kijken naar jezelf en inzichten te krijgen. Samen ga je op zoek naar achterliggende emoties, terugkerende patronen en uiteraard naar oplossingen om je beter te voelen.

Wat kun je verwachten van een psycholoog?

Wat kan je verwachten bij een psycholoog? De psycholoog luistert eerst naar jouw probleem en stelt een heleboel vragen om een idee te krijgen van wat goed en minder goed loopt in jouw leven. Daarna zoekt de psycholoog samen met jou naar wat je kan doen om je beter in je vel te voelen.

Wat doet een psychiater in de GGZ?

Het takenpakket. Een psychiater behandelt mensen met psychische stoornissen. Hij of zij gaat op zoek naar de oorzaak van de mentale problemen , en stelt vervolgens samen een behandelplan op. Dit behandelplan bestaat uit meerdere gesprekken en ook de omgeving van de hulpzoekende wordt in de behandeling betrokken.

Waarom naar een psycholoog gaan?

Therapie heeft baat bij zowel emotionele, psychische of fysieke klachten. Veel voorkomende klachten die behandeld worden zijn depressie, stress, angst, onzekerheid, burn-out, relatieproblemen, trauma’s, rouwverwerking, vermoeidheid en futloosheid.

Hoe vaak moet je naar een psycholoog?

Meestal zijn 5 tot 10 sessies voldoende. Soms kan het traject nog korter zijn en soms is het nodig om wat langer door te gaan met de gesprekken. Ook de frequentie van de gesprekken verschilt van persoon tot persoon. Vaak zijn de gesprekken in het begin een keer per week of eens in de twee weken.

Wie mag therapie geven?

De psychotherapie wordt omschreven als een behandelvorm binnen de geestelijke gezondheidszorg en niet als een afzonderlijk gezondheidszorgberoep met een erkenning. De psychotherapie mag uitgeoefend worden door personen die reeds beschikken over een beroepstitel en voldoen aan bepaalde voorwaarden (zie verder).

Welke vragen stelt een therapeut?

“Hoe voel je je daarbij?” Ik denk dat deze vraag wel bij de klassieke therapeutische vragen hoort.

  • “Wat zou jou helpen?” / “Wat heb je nodig?”
  • “Waar komt dit gevoel vandaan?”
  • “Wie kan jou hierin ondersteunen?”
  • “Wat is de eerste stap?”
  • “Hoe komt het dat je boos bent?”
  • “Hoe zit je erbij?”
  • “Ben je nu echt eerlijk?”
  • Hoe gaat een gesprek met een psycholoog?

    In het eerste gesprek legt u uw probleem voor. De psycholoog stelt u veel vragen om alle facetten van het probleem in kaart te brengen. Zo zal de psycholoog willen weten wat uw achtergrond is en wat de aanleiding van de klachten is. Ook wordt geïnventariseerd welke coping stijl u hanteert om problemen op te lossen.

    Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

    Terug naar boven