Waar controleert huisarts urine op?
In urine kan van alles worden gevonden: micro-organisamen, stofwisselingsproducten, rode bloedcellen, witte bloedcellen, cellen van slijmvlies van de urinewegen en allerlei chemische verbindingen. Wanneer u klachten heeft kan de huisarts aan Saltro vragen om in het laboratorium een aantal testen te doen.
Waarom urine inleveren huisarts?
Bij plasklachten of vermoedens op een blaasontsteking kunt u de urine laten onderzoeken op bacteriën, bloed, eiwitten en suiker. U kunt en mag zelf beslissen of u de urine wilt laten onderzoeken. U heeft hier geen toestemming voor nodig. Als u urine inlevert vragen we naar uw klachten.
Hoe neem je urine mee naar de dokter?
Het is van belang dat u de urine op de juiste manier opvangt:
- Gebruik een schoon, goed af te sluiten potje (verkrijgbaar bij de apotheek, of bij de balie van de huisartsenpraktijk).
- Vang bij voorkeur de ochtendurine op.
- Lever de urine binnen 2 uur na opvangen in op de praktijk, of bewaar het in de koelkast.
Waarom urine op kweek zwanger?
Soms kunnen bacteriën die in de zwangerschap een blaasontsteking veroorzaken, tijdens de bevalling op uw kind worden overgedragen. De kweek laat zien welke bacteriën in uw urine zitten. Eventueel krijgt u dan antibiotica tijdens de bevalling, om besmetting van uw kind te voorkomen.
Waarom moet het ochtendurine zijn?
In ochtendurine zit een hogere concentratie van de stoffen die worden uitgeplast. Voor een zwangerschapstest is het bijvoorbeeld nodig om ochtendurine op te vangen. Voor onderzoek op bacteriën (banale kweek) bij verdenking op blaasontsteking is ochtendurine wenselijk, maar niet per se nodig.
Waar kan ik urine inleveren?
U moet dan een potje of een fles urine inleveren bij het laboratorium; een portie urine of de urine van een volledige dag (24 uur). Gebruik voor het opvangen van de urine een speciaal daarvoor bestemd potje. Deze kunt u afhalen bij de eigen (huis)arts, apotheek of poli Bloedafname.