Inhoudsopgave
- 1 Wat is voorafgaande zorgplanning?
- 2 Wat is het doel van een wilsverklaring?
- 3 Wat is LEIFplan?
- 4 Waarom is het opstellen van een vroegtijdige zorgplanning belangrijk?
- 5 Wie moet tekenen bij euthanasie?
- 6 Welke voorafgaande wilsverklaringen blijven onbeperkt geldig?
- 7 Waar ga je informatie verzamelen om een zorgplanning op te stellen?
Wat is voorafgaande zorgplanning?
Voorafgaande zorgplanning is een proces van overleg tussen jou en andere personen over wat jij wel nog wil en wat niet op het moment dat je zelf niet meer in staat bent dit kenbaar te maken.
Wat is het doel van een wilsverklaring?
Wilsverklaringen zijn documenten waarin patiënten hun wensen vastleggen voor het moment dat ze deze zelf niet meer kunnen uiten, bijvoorbeeld omdat ze zich in een comateuze toestand bevinden of in een vergevorderd stadium van dementie. Er zijn verschillende soorten wilsverklaringen.
Wat is LEIFplan?
Het LEIFplan beschrijft in een notendop hoe je – bewust of niet meer bewust – met je eigen leven(seinde) kan omgaan wanneer je met een belangrijk gezondheidsprobleem wordt gecon- fronteerd.
Wat is een voorafgaande negatieve wilsverklaring?
Met een negatieve wilsverklaring kunt u bepalen wat u niet meer wilt ondergaan, wanneer u dit zelf niet meer kunt vertellen (bijv. door dementie of een coma). Het kan gaan om het weigeren van reanimatie, bestraling, kunstmatige beademing, enzovoort.
Wat is een positieve wilsverklaring?
Sommigen willen ook vooraf alles opschrijven wat ze later nog WEL willen, indien ze het niet meer zelf kunnen vragen: allerhande heelkundige operaties, ingrijpende onderzoeken, een goede pijnstilling, Deze zogenaamde “positieve” wilsverklaring is richtinggevend, maar niet bindend voor de arts.
Waarom is het opstellen van een vroegtijdige zorgplanning belangrijk?
Vroegtijdige zorgplanning laat je toe om de regie over jouw zorg zo veel mogelijk in eigen handen te houden: jij kiest, in verbondenheid en overleg met je omgeving (je naasten en zorgverleners), hoe je vormgeeft aan jouw leven en aan jouw levenseinde.
Wie moet tekenen bij euthanasie?
De wilsverklaring moet gedateerd en ondertekend worden door degene die het verzoek schriftelijk opstelt, door de getuigen en door de aangeduide vertrouwenspersoon of vertrouwenspersonen. De wilsverklaring vermeldt dat de betrokkene niet in staat is te tekenen en waarom.
Welke voorafgaande wilsverklaringen blijven onbeperkt geldig?
Alle voorafgaande wilsverklaringen blijven onbeperkt geldig. Dit geldt ook voor de wilsverklaring inzake euthanasie die werd opgesteld (of herzien of herbevestigd) na 2 april 2020. Het is aangewezen om deze wilsverklaringen in overleg met een arts/zorgverlener op te maken.
Wat zijn de voorwaarden inzake de getuigen voor de negatieve wilsverklaring?
De wilsverklaring moet in aanwezigheid van twee meerderjarige getuigen op papier worden gezet. Minstens één van die getuigen mag geen erfgenaam zijn of materiëel belang hebben bij de dood van de patiënt. De taak van de getuigen gaat dus niet verder dan het “wettigen” van het document.
Wie mag tekenen voor euthanasie?
U kunt een wilsverklaring opstellen als u meerderjarig (of ontvoogd minderjarig) bent en handelsbekwaam. De wilsverklaring is geldig wanneer ze is opgesteld: volgens een wettelijk voorgeschreven modelformulier. minder dan vijf jaar voor het begin van de wilsonbekwaamheid van de patiënt.
Waar ga je informatie verzamelen om een zorgplanning op te stellen?
Ter ondersteuning bij het opstellen van de documenten bestaat er tevens een brochure voor de bevolking en ook één voor de professionele zorgverleners. (“Wegwijs in voorafgaande zorgplanning”). Dezelfde wilsverklaringen en bijkomende informatie zijn ook terug te vinden in het LEIFblad.