Inhoudsopgave
Wat wordt er verstaan onder werkdruk?
We spreken van werkdruk wanneer de balans tussen de werkbelasting en de belastbaarheid van de werknemer is verstoord. Een te hoge werkdruk kan werkstress veroorzaken, wat vervolgens kan leiden tot ziekteverzuim en langdurig uitvallen door het krijgen van een burn-out.
Wat is werkdruk TNO?
Een situatie waarin er een disbalans is ontstaan tussen de eisen van het werk wat betreft inhoud van het werk en de context van het werk en de mogelijkheden van de werknemer om het werk goed uit te voeren. In die formulering is werkdruk, zowel voor werknemer als voor de organisatie altijd een probleem.
Wat kan de werkgever doen om stress te voorkomen?
10 tips om een burn-out bij je werknemers te voorkomen
- let op de werk-privébalans van je medewerkers: omdat er meer mensen thuiswerken is dat een flinke uitdaging, maar het is niet onmogelijk.
- neem de oorzaken van werkdruk weg waar mogelijk.
- vergroot het werkplezier voor je medewerkers.
Wat is het gevolg van werkdruk?
Ervaart de werknemer werkstress, bijvoorbeeld door een te hoge werkdruk, dan neemt de kans op verzuim toe door controleverlies en een gebrek aan energiebronnen. In meer dan 70% van de gevallen is psychisch verzuim gerelateerd aan stress op het werk, vaak met langdurig ziekteverzuim als gevolg.
Wat zegt de Arbowet over werkdruk?
Werkdruk wordt genoemd in de Arbowet en valt in de wet onder ‘psychosociale arbeidsbelasting’. Werkgevers zijn op grond van deze wet verplicht om een beleid te voeren dat erop gericht is om deze vorm van arbeidsbelasting te voorkomen of te beperken. De werkgever dient al deze acties aantoonbaar uit te voeren.
Wat is het verschil tussen werkdruk en werklast?
Er is een groot verschil tussen werklast en werkdruk: de werklast is objectief vast te stellen. Het is de hoeveelheid werk die iemand in een dag verzet. De werkdruk is niet objectief vast te stellen. Werkdruk is de beleefde werklast.
Wat kun je doen tegen werkdruk?
1. Zorg voor duidelijke taakomschrijvingen: door heldere (uitgeschreven) taken weten medewerkers wat er van ze verwacht wordt en kunnen ze beter hun eigen planning managen. 2. Geef voldoende autonomie: autonomie helpt werkdruk tegen te gaan.