Welke medicijnen kunnen nierstenen veroorzaken?

Welke medicijnen kunnen nierstenen veroorzaken?

Dit zijn bijvoorbeeld de pijnstillers ibuprofen, diclofenac en naproxen….Er zijn ook medicijnen die (acute) nierschade veroorzaken of verergeren, bijvoorbeeld:

  • Bepaalde antibiotica.
  • Glucoseverlagende medicatie.
  • Middelen tegen hoge bloeddruk.
  • Medicatie tegen jicht.
  • Het hartmiddel digoxine.
  • De stemmingsstabilisator lithium.

Hoe groot moet een niersteen zijn om te vergruizen?

Een niersteenvergruizer is een apparaat waarbij door middel van schokgolven energie wordt opgewekt. Deze energie wordt geconcentreerd op de plaats van de niersteen. Hierdoor wordt deze vergruisd tot zeer kleine stukjes. Deze kleine stukjes steen kunt u via de natuurlijke weg uitplassen.

Hoe voelt de pijn van nierstenen?

Vaak begint het met een vage, weinig opvallende pijn in de onderrug (flanken). Geleidelijk wordt de pijn feller en komt in steeds hevigere aanvallen, meestal aan de zijkant van de buik. De pijn trekt soms door naar de lies, het bovenbeen of de geslachtsorganen.

Welke pijnstiller bij nierfalen?

Start met paracetamol in een dosering tot maximaal 4dd 1000 mg p.o. of rectaal. Chronisch (>2 weken) gebruik van NSAID’s wordt niet aanbevolen. Geef kortdurend NSAID’s alleen als er geen sprake is van diurese en geen wens tot behoud van de nierfunctie.

Hoe herken je een niersteen?

Misselijkheid, braken en zweten komen vaak voor. Pijn bij het plassen komt voor als de steen in het onderste deel van de urineleider zit. Soms heb je voortdurend het gevoel dat je moet plassen (mictiedrang). Er kan ook bloed en etter in de urine aanwezig zijn.

Hoe doen ze nierstenen verbrijzelen?

Nierstenen kunnen behandeld worden met een niersteenvergruizer. Een niersteenvergruizer is een apparaat waarbij door middel van schokgolven energie wordt opgewekt. Deze energie wordt geconcentreerd op de plaats van de niersteen. Hierdoor wordt deze vergruisd tot zeer kleine stukjes.

Doet vergruizen pijn?

– De vergruisde steen wordt langs natuur- lijke weg uitgeplast. Hierdoor kunt u last krijgen van pijn of kramp in uw zij, die uitstraalt naar uw onderbuik (koliekpijn). Na de behandeling krijgt u een recept mee voor pijnstillers. – Wanneer u pijn heeft adviseren wij u het drinken te beperken tot één (1) liter per dag.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven