Hoe weet je als je lactose intolerant bent?

Hoe weet je als je lactose intolerant bent?

Lactose-intolerantie is dus geen allergie. Typisch voor lactose-intolerantie is dat je, nadat je melkproducten hebt gegeten of gedronken, last krijgt van buikkrampen, diarree of winderigheid. Lactose-intolerantie kan je heel wat klachten bezorgen, maar is doorgaans niet gevaarlijk.

Wat zijn de gevolgen van lactose-intolerantie?

Wanneer je lichaam te weinig lactase aanmaakt (lactasedeficiëntie) en lactose niet goed kan opnemen (lactosemalabsorptie) dan kan dit leiden tot klachten. Veel voorkomende symptomen van een lactose-intolerantie zijn onder andere misselijkheid, huiduitslag, een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid en diarree.

Kun je lactose intolerant worden?

Bij een chronische ontsteking- of ziekte zoals Crohn of Colitis Ulcerosa, kan de darmwand zich meestal niet meer herstellen waardoor de lactose-intolerantie blijvend is. De kans dat je als volwassene lactose-intolerantie ontwikkelt, is kortom klein. Maar het is wel degelijk mogelijk.

Hoe haal je lactose uit de melk?

Om koemelk lactosevrij te maken wordt er vaak door fabrikanten gekozen voor lactase. Door lactase toe te voegen aan melk wordt de aanwezige lactose automatisch afgebroken en omgezet in glucose en galactose.

Kan je genezen van lactose intolerantie?

De primaire lactose intolerantie, de aangeboren vorm is niet te genezen, daar zijn de enzymen niet meer aanwezig in hel lichaam. Of als je darmslijmvlies beschadigd is door straling of radiotherapie, kan je vaak ook niet meer tegen lactose, omdat die schade onomkeerbaar is, dat valt ook niet meer te genezen.

Kan je doodgaan aan lactose intolerantie?

Lactose-intolerantie is iets anders dan koemelkallergie, een van de meest voorkomende allergieën. Bij een allergie zet een eiwit het afweersysteem in werking, en ook een geringe hoeveelheid daarvan kan tot een levensbedreigende toestand leiden. Dit is niet het geval bij een intolerantie.

Kun je lactose intolerant worden op latere leeftijd?

Bijna alle baby’s maken bij de geboorte voldoende enzymen (lactase) aan om lactose goed te kunnen verteren. Bij ruim tachtig procent van de wereldbevolking neemt de productie van deze enzymen na het derde levensjaar geleidelijk af, waardoor de kans groter wordt dat lactose-intolerantie op latere leeftijd ontstaat.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven