Waardoor worden pezen gevormd?

Waardoor worden pezen gevormd?

Een spier is elastisch en een bot stug. Om te kunnen bewegen is er dus een overgang nodig tussen deze 2 en die wordt mogelijk gemaakt door de pees. De pees bestaat uit bindweefsel en is vrij taai. Hierdoor kan hij de kracht uit de spier zo efficiënt mogelijk doorgeven aan het bot.

Waaruit bestaan beenderen?

Bot is een hard beenweefsel dat aanwezig is bij veel dieren zoals bij de mens. Het bestaat uit onder andere collageen en calciumfosfaat. Botten hebben als functie het ondersteunen van lichaamsstructuren, het beschermen van interne organen en om (samen met spieren) beweging mogelijk te maken.

Wat zit er tussen de botten?

Gewrichten zijn verbindingen tussen botten, waardoor je kunt bewegen. Er zijn vier soorten gewrichten: Scharniergewricht: Dit werkt als het scharnier van een deur, het beweegt in één richting. Voorbeelden hiervan zijn je knieën, ellebogen, vingers en tenen.

Hoe kunnen botten bewegen?

Spieren lopen over de gewrichten heen, van het ene bot naar het andere. Ze zitten via pezen aan het bot vast. Als je spieren zich samentrekken, dan trekken ze aan de botten zodat er beweging in je skelet ontstaat.

Hoe ontstaat bindweefsel?

Door blessures, stress, verkeerde bewegingen, verkeerde houding, operaties etc. kunnen beschadigingen ontstaan waardoor de weefsels niet meer soepel langs elkaar kunnen bewegen. Doordat de weefsels niet meer soepel langs elkaar bewegen, gaan ze aan elkaar plakken en daardoor ontstaat er verkleefd bindweefsel.

Waaruit bestaat peesweefsel?

Een pees bestaat uit bundels die zijn opgebouwd uit peesvezels. De peesvezels zijn onderling met elkaar opgebouwd via een verbindingsstof, collageen. Ook huid en onderhuids weefsel wordt met collageen gemaakt.

Waaruit bestaat lijmstof?

Lijmstof is net gum. Het is gemakkelijk in elkaar te drukken, maar veert daarna weer terug. Stevig is die lijmstof dus helemaal niet, maar wel erg soepel. Door die twee stoffen is een rib erg sterk.

Waar zijn botten van gemaakt?

Het is opgebouwd uit collagene fibrillen (30%), kalkzouten (60%) die voor de verharding van het matrix zorgen, en water (10%). In het botweefsel komen een aantal soorten cellen voor: osteoblasten, osteocyten en osteoclasten. Het harde, verkalkte deel van het bot bestaat uit botmatrix.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven