Wat doneer je als stamceldonor?

Wat doneer je als stamceldonor?

Stamcellen kun je via het bloed of via beenmerg doneren. Bij de meeste donoren (circa 70% van de donaties) worden de stamcellen inderdaad uit het bloed gehaald. Stamceldonatie via het bloed is niet hetzelfde als bloed geven, het is intensiever en duurt veel langer.

Doet stamcellen doneren pijn?

Nee, echt pijnlijk is de afname van stamcellen niet. Er zijn twee manieren om stamcellen af te nemen bij een donor: uit het bloed en uit het beenmerg. Een afname uit het beenmerg gebeurt onder algemene verdoving, wat op zich vrij ingrijpend is om als gezond persoon te ondergaan.

Is stamcellen doneren gevaarlijk?

Aan het afnemen van het beenmerg zelf zijn geen risico’s verbonden, behalve het geringe risico van de algehele narcose. Er kan een lichte bloedarmoede ontstaan na de beenmerg-afname, wat vermoeidheid kan veroorzaken. Vaak krijgt u voor een maand ijzertabletten mee om dit tekort weer aan te vullen.

Kan je long doneren?

Wie een vitaal orgaan zoals een hart of longen nodig heeft, kan alleen geholpen worden door een overleden persoon. Bij levende donatie ondergaat de donor een operatie. Medische risico’s zijn daarbij onvermijdelijk.

Hoe groot is de kans dat je als stamceldonor wordt opgeroepen?

De kans dat je wordt opgeroepen is vrij klein. Op 13 juni 2018 stonden er 223.081 stamceldonoren geregistreerd in Nederland. In 2017 zijn er 777 Nederlandse donoren opgeroepen omdat er een mogelijke match was. Van die donoren hebben er 99 donoren daadwerkelijk stamcellen gedoneerd, omdat zij de beste match waren.

Wie kan geen stamceldonor worden?

Belangrijke factoren die stamceldonatie risicovoller kunnen maken zijn je leeftijd, medicijngebruik, overgewicht en bepaalde aandoeningen. Wanneer je bij aanmelding niet aan de voorwaarden voldoet kun je geen stamceldonor worden. Als je geschikt bent als stamceldonor kom je in het register.

Kan iedereen stamcellen doneren?

Iedereen die aan de gezondheidseisen voldoet, in Nederland woont en in de leeftijdscategorie 18 tot en met 35 jaar valt, kan zich kosteloos aanmelden als stamceldonor. Je kunt je kosteloos registreren als stamceldonor als je 18 tot en met 35 jaar bent.

Kan je stamcellen missen?

Er rest zo’n patiënt dan nog weinig hoop, tenzij de artsen erin slagen zijn zieke of afwezige stamcellen volledig te vervangen door gezonde stamcellen van een donor. Want het voordeel van stamcellen is dat ze zich kunnen blijven delen en dat een gezonde donor er dus best een aantal kan missen.

Wie kan beenmerg doneren?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven