Wat houd een klompvoet in?

Wat houd een klompvoet in?

​Klompvoeten (pes equinovarus of talipes equinovarus) zijn voeten die normaal ontwikkeld zijn, maar waarbij de stand van de voeten afwijkend is. De naam klompvoet is afgeleid van de Engelse term ‘club foot’. Een klompvoet lijkt op het blad van een golfclub. Het voetje van het kind staat naar binnen (zie figuur 1).

Hoe krijg je een klompvoet?

Een klompvoet is een aangeboren afwijking en ontstaat al in de baarmoeder. Er worden ook kinderen geboren met een klompvoet die zich later toch ontwikkelt tot een normale voet. In deze gevallen is het klompvoetje vaak het gevolg van een beknelde houding in de baarmoeder en spreken we niet van een echte klompvoet.

Wat te doen tegen klompvoet?

De voet wordt door een gips tot boven de knie in de juiste positie gehouden. Dit proces duurt meestal 4 -8 weken, afhankelijk van de stugheid van de voet. Als uw kind een klompvoet heeft wordt meteen het eerste gips aangelegd. Het gips loopt vanaf de tenen tot bijna in de lies, waarbij de knie gebogen is.

Hoe vaak komt een klompvoet voor?

Ongeveer 1 op de 1.000 baby’s wordt met klompvoeten geboren.

Kan een klompvoet genezen?

Wat de ernst van de klompvoet ook mag zijn, er zal altijd gestart worden met de behandeling in de vorm van vier stappen, namelijk: Corrigeren van de voetstand met gipsverband. Doornemen van de achillespees. De voet-abductie brace.

Wat is een Clubfoot?

De benaming klompvoet geeft veelal verwarring, omdat dit niets met een klomp te maken heeft. De Engelse benaming “clubfoot” (club staat hier voor golfstok) is in dat opzicht een betere benaming. De afwijking bestaat meestal uit meerdere onderdelen: de equinus- of spitsstand: de voet staat naar beneden gekanteld.

Is een klompvoet te genezen?

Hoe zien klompvoetjes eruit?

De voet ziet er zo goed als normaal uit en je kind kan gewone schoenen dragen. Een behandelde klompvoet is vaak wel iets kleiner dan normaal. Ook kan het been iets korter zijn. Dit zorgt meestal niet voor problemen en valt bijna niet op.

Wat is een Hakvoet?

Bij de hakvoet (pes calcaneus, hielvoet) staat de voorvoet neutraal (afbeelding 9). De achtervoet staat in extreme dorsaalflexie met lichte valguskanteling. De aandoening komt bij ongeveer 10:1.000 pasgeborenen voor. Dit betekent dat er per jaar ongeveer 1750 kinderen worden geboren met een hakvoet.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven