Inhoudsopgave
Hoe krijg je TTP?
Oorzaken van TTP
- auto-antistofvorming;
- erfelijke aandoening (zeer zeldzaam);
- leverfunctiestoornissen;
- nierfunctiestoornissen;
- ernstige infecties;
- ongecontroleerde stolling in de bloedvaten door andere oorzaken;
Is TTP dodelijk?
Zonder behandeling loopt acute TTP in 90% van de gevallen dodelijk af. Door tijdige diagnose kan deze levensbedreigende aandoening momenteel bij 85% van de patiënten met succes worden behandeld.
Hoe vaak komt TTP voor?
In Nederland zijn er circa 500 patiënten die ooit TTP hebben doorgemaakt. De diagnose TTP wordt jaarlijks ongeveer 30 keer gesteld. De ziekte komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen (verhouding 8:1) en openbaart zich in de meeste gevallen tussen de 20 en 45 jaar.
Is TTP erfelijk?
De erfelijke vorm van TTP is extreem zeldzaam. Hierbij treden er mutaties op in het ADAMTS13-gen. Het lichaam maakt daardoor geen of geen normaal functionerend ADMTS13 enzym meer aan. Geschat wordt dat maar 5% van alle gevallen van TTP de erfelijke vorm betreft.
Hoe krijg je ITP?
ITP ontstaat doordat je lichaam antistoffen aanmaakt tegen je eigen bloedplaatjes, het is dus een auto-immuunziekte. De antistoffen en bloedplaatjes vormen een complex, die worden afgebroken door de lever en/of de milt. Bloedplaatjes die in zo’n complex met antistoffen zitten, worden sneller afgebroken dan normaal.
Wat is Thrombotic Thrombocytopenic purpura?
Trombotische trombocytopenische purpura (TTP) of ziekte van Moschcowitz is een zeldzame aandoening van de bloedstolling. In de meeste gevallen komt de ziekte voort uit een tekort aan of remming van een enzym, ADAMTS13, dat verantwoordelijk is voor het “knippen” van grote multimeren van de von willebrandfactor.
Hoe ontstaan Puntbloedingen?
In de huid zitten heel kleine bloedvaatjes, ook wel haarvaatjes genoemd. Als deze haarvaatjes beschadigen of openbreken, lekt er bloed de huid in. De onderhuidse bloedingen die hierdoor ontstaan, worden petechiën genoemd. Petechiën komen relatief vaak voor en zijn meestal niet ernstig.