Inhoudsopgave
Wat moet je doen als de baby geboren is?
Ook regelen na de geboorte. Bij de geboorte van een kind moeten er veel praktische zaken geregeld worden, zoals het aanvragen van kinderbijslag of het openen van een spaarrekening voor uw kind. Daarnaast is het ook verstandig je verzekeringen opnieuw door te nemen.
Wat moet je regelen als je een kind krijgt?
Wat je moet regelen bij de geboorte van een kind
- Regelen voor na de geboorte: kinderopvang en kinderopvangtoeslag aanvragen.
- Ouderschapsverlof aanvragen bij je werkgever.
- Kind erkennen bij je gemeente.
- Geboortekaartjes maken.
- Newborn shoot regelen met een fotograaf.
- Een kraamfeest organiseren of kiezen voor kraamvisite.
Hoe lang moet je in het ziekenhuis blijven na een bevalling?
Een vaste verblijfsduur of ontslagdatum is er niet. Wanneer u het ziekenhuis kunt verlaten, hangt af van een aantal criteria. Na een gewone bevalling blijft de moeder doorgaans twee tot drie dagen in het ziekenhuis. Na een keizersnede moet u rekenen op vier tot vijf dagen.
Wie moet je inlichten bij geboorte?
Inschrijven bij de burgerlijke stand Binnen de 15 na de geboorte moet een van ouders of iemand die aanwezig was bij de geboorte het kindje aangeven bij de burgerlijke stand van de stad of gemeente waar het kindje geboren werd. Je kan dan meteen ook de familienaam kiezen die je spruit zal dragen.
Wie moet ik bellen na de bevalling?
Indien je plotseling (weer) veel helderrood bloedverlies hebt in de eerste weken na de bevalling, bel dan de dienstdoende verloskundige. Is het bloedverlies zes weken na de bevalling nog niet gestopt, bel dan de praktijk om een afspraak voor een nacontrole te maken.
Wat gebeurt er na de bevalling in het ziekenhuis?
Vlak na de geboorte krijgt de baby in overleg met jou vitamine K. Dit zorgt ervoor dat het bloed van de baby goed kan stollen. De eerste dagen na de geboorte worden een paar dingen gecontroleerd: Een uur na de geboorte wordt in overleg met jou de zuurstofopname in het bloed gecontroleerd.
Hoeveel dagen heb je recht op kraamzorg?
Je hebt wettelijk minimaal recht op 24 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Je hebt maximaal recht op 80 uur kraamzorg. Het standaard aantal uur kraamzorg is 49. Het aantal uren dat jij krijgt wordt aangegeven tijdens het intakegesprek.
Wie verwittigen als je kindje geboren is?
Na de bevalling moet u bij de dienst Burgerlijke Stand van de gemeente waar uw kind geboren is, of in de kraamkliniek aangifte doen van de geboorte.
Wie moet ik verwittigen bij zwangerschap?
Bij zwangerschap moet de werkneemster de werkgever zo snel mogelijk op de hoogte brengen. Dat gebeurt met een doktersattest waarop de vermoedelijke bevallingsdatum staat. Vanaf dan heeft de werkneemster het statuut van beschermde persoon en mag ze niet worden ontslagen, tenzij om ernstige redenen.