Kan een bedrijfsarts je verplichten te gaan werken?
Als de bedrijfsarts zegt dat je weer moet gaan werken dan zal hij tevens de werkgever adviseren dat jij arbeidsgeschikt bent voor je functie. Het is dan aan de werkgever om wel of niet te eisen dat je komt werken. Het antwoord is dus nee, de bedrijfsarts kan dit niet eisen.
Wat is een re-integratie?
Als uw medewerker arbeidsongeschikt wordt, of ziek is en er langdurig ziekteverzuim dreigt, moet u als werkgever samen met uw medewerker aan de re-integratie werken. Het doel is om uw medewerker zo snel mogelijk (geheel of gedeeltelijk) weer aan het werk te krijgen. Dit heet re-integratie.
Wat te doen tijdens ziektewet?
Als u ziek bent, moet u zich direct ziek melden bij uw werkgever. De regels voor ziekmelding staan in uw arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement. U hoeft de werkgever niet te vertellen wat uw klachten zijn. Uw werkgever mag geen medische informatie van u vragen.
Wat te doen als werkgever niet meewerkt aan re-integratie?
Als de werkgever te weinig heeft gedaan aan de terugkeer naar werk, kan hij verplicht worden om maximaal 1 jaar extra loon door te betalen. Als de werknemer te weinig heeft gedaan aan de terugkeer naar werk, kan de WIA-uitkering geheel of gedeeltelijk worden geweigerd.
Wat wordt bedoeld met integratie?
Integratie is de opname in een (groter) geheel. Het gaat daarbij voornamelijk om de opname van personen of bepaalde bevolkingsgroepen in de maatschappij. Een belangrijk kenmerk van integratie is dat de opname van personen of bevolkingsgroepen van beide kanten komt.
Hoe verloopt een re-integratie?
Tijdens uw ziekte en de re-integratie houden u en uw werkgever contact. Minimaal 1 keer in de 6 weken heeft u een gesprek over hoe het gaat. U bekijkt of u samen het plan van aanpak moet aanpassen. Uw werkgever houdt in uw re-integratiedossier bij wat u bespreekt en welke afspraken u maakt.
Wat moet je doen als je in de ziektewet zit?
De werkgever verwittigen Als je arbeidsongeschikt wordt, moet je dit altijd onmiddellijk aan je werkgever melden (dat kan bijvoorbeeld via telefoon, iemand van de familie of een collega, …). Dit is verplicht, ook al zegt het arbeidsreglement of een cao hier niets over.
Kan werkgever re-integratie weigeren?
Als uit het re-integratieverslag bij de WIA-aanvraag blijkt dat uw werkgever onvoldoende re-integratie-inspanningen geleverd heeft, moet hij tot maximaal een jaar uw loon blijven doorbetalen. Uw werkgever moet in die situatie geen twee, maar uiteindelijk drie jaar lang uw loon blijven doorbetalen.
Wat als er geen plan van aanpak is?
Als blijkt dat de gemaakte afspraken en het geformuleerde einddoel in uw Plan van aanpak niet meer realistisch zijn, is een bijstelling noodzakelijk. Bent u het niet eens met het Plan van aanpak en komt u er niet uit met uw casemanager? Dan kunt u een deskundigenoordeel aanvragen bij UWV.