Wat moet je doen als je dakloos bent?
Heeft u geen huis of dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u terecht bij de maatschappelijke opvang voor een tijdelijke verblijfplek. Deze opvang biedt ook zorg, begeleiding en praktische hulp.
Wat kost een daklozenopvang?
De gemeente moet vanwege een wetswijziging een eigen bijdrage vragen voor verblijf in de opvang. Nu liggen de tarieven veelal tussen de 3 en 5 euro per nacht. Sommige opvang is gratis, andere kost 10 euro per nacht.
Wat doet een daklozenopvang?
Hier kunt u eten, koffiedrinken, een praatje maken, douchen of uw kleren wassen. Ook kunt u hier hulp krijgen bij het regelen van praktische zaken. Zoals een postadres of het aanvragen van een uitkering. Of het regelen van een medische behandeling, hulp bij schulden of een woonplek.
Wat als je geen slaapplek hebt?
Een dakloze die in een instelling (bijvoorbeeld een onthaaltehuis) verblijft kan terecht bij het OCMW van de gemeente waar hij was ingeschreven in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister op het ogenblik van zijn opname voor zijn hoofdverblijf. De dakloze kan bij het OCMW terecht voor: het leefloon.
Waar slapen als je dakloos bent?
Daklozen kunnen bijvoorbeeld gaan slapen op de volgende plaatsen:
- in een park.
- op een bankje.
- in een portiek of hal.
- tussen struiken of bosschages.
- in een tuin.
- in grote kartonnen dozen of op stukken karton.
- in een auto op een parkeerplaats (indien toegang tot een auto)
- in de hal van een flatgebouw.
Kan je werken als je dakloos bent?
U kunt blijven werken, maar u bent wel verplicht om dan een postadres te hebben.
Wat zijn de gevolgen van dakloos zijn?
Dakloze mensen hebben vaak geen rechtsbescherming en toegang tot het recht. Ook toegang tot sociale zekerheid, een opleiding en toegang tot werk zijn bijzonder problematisch. Gebrek aan privacy en een continu gevoel van onveiligheid zijn grote problemen.
Is daklozenopvang gratis?
De kosten voor daklozenopvang Het is namelijk niet zo dat het overnachten in zo’n opvang gratis is. Nee, er wordt een kleine vergoeding voor gevraagd. Zo betaal je bij het Leger des Heils bijvoorbeeld 5 euro per nacht. Bij strenge vorst in de winter is het soms mogelijk om gratis te slapen bij het Leger des Heils.
Is het illegaal om buiten te slapen?
Als je dakloos bent en je hebt geen onderdak gevonden voor de nacht, waar op straat mag je dan slapen? In Nederland mag je feitelijk nergens op straat slapen. De hele nacht over straat lopen is ook geen optie en stilzitten is niet vol te houden, vooral niet als het ’s nachts koud wordt.