Inhoudsopgave
Waar zit de thymus?
De thymus is een orgaan in de borstkas. De thymus ligt vlak achter het borstbeen en vlak bij het hart. De thymus is vooral actief bij kinderen, tot de pubertijd. Daarna verschrompelt de thymus langzaam en wordt de klier vervangen door vetweefsel.
Wat is een Thymoma?
Een thymoom is een zeldzame tumor in de borstkas, die is ontstaan vanuit de thymus (zwezerik). De thymus is een orgaan in de borstkas en speelt een belangrijke rol in het afweersysteem in onze jonge jaren. Een thymoom groeit langzaam en zaait bijna nooit uit.
Hoe ontstaat een thymoom?
Als cellen van de thymus ongeremd gaan delen ontstaat een kwaadaardige tumor achter het borstbeen, een thymoom. Thymomen hebben als eigenschap dat zij erg traag groeien. Ze leiden zelden tot uitzaaiingen in andere organen.
Waarom verdwijnt de thymus?
In de eerste levensjaren komt de mens in contact met bijna alle antigenen die een cellulaire immuunrespons kunnen opwekken. Later wordt het aantal nieuwe contacten steeds kleiner, waardoor de thymus minder te doen heeft, en langzaam involueert.
Is een Thymoom kwaadaardig?
Thymoom is een epitheliaal neoplasma van de thymus (TEN; zie deze term), een zeldzame kwaadaardige aandoening die ontstaat uit het epitheel van de thymusklier.
Wat is de ziekte myasthenia gravis?
Myasthenia gravis is een aandoening waarbij spierzwakte optreedt. De spieren raken abnormaal vermoeid, waarbij ook verlammingen kunnen optreden. De verschijnselen en de ernst van myasthenia gravis verschillen sterk per patiënt.
Wat is zwezeriken?
De thymus of zwezerik is een orgaan, een klier. Hij is bij kinderen en jonge zoogdieren te vinden tussen het borstbeen en de luchtpijp. Mensen eten de zwezerik van kalf en lam. Het orgaan bestaat uit twee delen: de hartzwezerik die rond en compact is en de halszwezerik die langwerpig en los van structuur is.
Hebben volwassenen een zwezerik?
In de kindertijd speelt de zwezerik een belangrijke rol bij de ontwikkeling van ons afweersysteem. De zwezerik maakt afweercellen en cellen die onthouden hoe we bepaalde afweerstoffen maken tegen allerlei bacteriën en virussen. Als iemand volwassen wordt, verschrompelt de zwezerik en blijft er weinig van over.