Hoe werkt angiotensine?

Hoe werkt angiotensine?

Angiotensine II-antagonisten zorgen voor een verwijding van de bloedvaten en zo voor een daling van de bloeddruk. ACE-remmers verlagen de bloeddruk door een verwijding van de bloedvaten in de uiteinden van het lichaam, zoals de bloedvaten in armen, benen, vingers en tenen.

Wat doet het RAAS?

Het renine-angiotensine-aldosteron systeem (RAAS) is een complex systeem waarmee het lichaam de bloeddruk en de hoeveelheid circulerend vocht en elektrolyten regelt. RAAS-remmers verlagen de bloeddruk door remming van dit systeem.

Wat doen ACE-remmers?

ACE-remmers:

  1. remmen het ‘angiotensine converting enzyme’, het enzym dat angiotensine I (AT I) omzet in angiotensine II (AT II). Hierdoor nemen de plasmarenine-activiteit (door vermindering van de negatieve terugkoppeling naar de secretie van renine) en de ACE-activiteit toe.
  2. remmen de inactivering van bradykinine.

Wat gebeurt er wanneer het hormoon angiotensine II zich bindt aan de angiotensine II receptor?

Angiotensine II-antagonisten binden zich min of meer selectief aan de AT1-receptor. Hierdoor remmen ze de werking van angiotensine II, wat onder meer blijkt uit een antihypertensief effect. Er vindt, via een terugkoppelingseffect, een toename van de plasmaconcentraties van angiotensine II plaats.

Hoe snel werkt het RAAS systeem?

Het renine-angiotensine-aldosteron systeem is een hormonaal systeem die de bloeddruk reguleert in het lichaam. De nieren spelen een centrale rol hierin. Het is één van de manieren waardoor het lichaam de bloeddruk kan reguleren. Het RAAS systeem werkt relatief langzaam echter essentieel voor de gemiddelde bloeddruk.

Hoe snel werkt RAAS?

Hierdoor vernauwen de bloedvaten zich, waardoor de bloeddruk stijgt, omdat de weerstand waartegen het hart moet pompen toeneemt. Gelijk aan het voorbeeld met hoge bloeddruk werkt dit systeem ook voor lage bloeddruk. In een fractie van een seconde kan dit systeem reageren op veranderende omstandigheden.

Wat is angiotensine II voor een soort verbinding?

Het is het product van angiotensine nadat het omgezet is door het angiotensine-converterende enzym (ACE). Dit hormoon heeft een bloeddrukverhogende werking doordat het de vaatwand doet samentrekken en er ter hoogte van de bijnierschors aldosteron vrijkomt, wat water-en zoutretentie in de nieren tot gevolg heeft.

Hoe wordt renine aangemaakt?

Renine of angiotensinogenase is een door de nieren geproduceerd proteolytisch enzym dat voornamelijk wordt gevormd in het juxtaglomerulaire apparaat. Dit enzym kan, mits falend, indirect op lange termijn de bloeddruk ontregelen. Renine is een belangrijke regulator van het renine-angiotensine-aldosteronsysteem (RAAS).

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven