Hoe omgaan met personeelstekort?
Omgaan met personeelstekort: 4 tips
- Investeer eerst in behoud van personeel. ‘Het is makkelijker om je personeel te behouden dan om nieuwe medewerkers te werven.
- Zet medewerkers in als (social) ambassadeur. ‘Maak je medewerkers ook ambassadeur.
- Hoop niet te veel op vacaturebanken.
- Durf over de grens te kijken.
Waarom verlaten verpleegkundigen de zorg?
De zorg heeft te maken met een tekort aan hbo-verpleegkundigen. De aanwas van jonge verpleegkundigen is van groot belang om kwalitatief goede zorg te kunnen blijven verlenen. Toch is de uitstroom van jonge verpleegkundigen (25 tot 35 jaar) uit de sector hoog. Deze uitstroom is ongeveer 11% per jaar in Nederland.
Wat is het probleem in de zorg?
Op dit moment zijn er in ons land grote problemen in de zorg: een tekort aan huisartsen, verpleegkundigen, tandartsen; te lange wachtlijsten voor operaties, voor thuiszorg… Al die problemen hangen samen, de te lange wachtlijsten voor thuiszorg bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een tekort aan verpleegkundigen.
Hoeveel tekort aan verpleegkundigen?
Wat betreft verpleegkundigen zijn er in 2022 waarschijnlijk tussen de 15.300 en 18.900 te weinig. In 2030 ontstaat naar verwachting een tekort van 26.000 – 21.500 verpleegkundigen. In totaal wordt in 2022 een tekort verwacht van 56.300 – 73.800 zorgverleners.
Waarom niet meer zorgpersoneel?
Meer zorgmedewerkers worden ziek en vallen uit na maandenlang onder hoge druk te hebben gewerkt. Via het samenwerkingsverband ‘Extra Handen voor de Zorg’ van verschillende branche- en beroepsverenigingen in de zorg werden mensen in de eerste golf opgeroepen zich aan te melden als ze konden helpen.
Wat is personeelstekort?
tekort aan personeel. tekort aan personeel; personeelsgebrek.
Wat is werkdruk in de zorg?
Maar liefst 75% van de werkgevers in de zorg noemt de hoeveelheid administratieve taken als reden voor de toegenomen werkdruk*. Op de tweede plaatst staan meer en moeilijkere taken met 53%*. Veel zorgmedewerkers werken plichtsgetrouw extra uren om de verhoogde druk bij te kunnen houden.
Wat valt onder probleemgedrag?
Onder probleemgedrag verstaan we alle gedrag van de cliënt dat deze cliënt of zijn omgeving als moeilijk hanteerbaar ervaart. Probleemgedrag heet ook wel onbegrepen gedrag. Veel probleemgedrag is afhankelijk van de situatie, de persoonlijkheidskenmerken van de cliënt zelf en de mensen om hem heen.
Wat is de oorzaak van onbegrepen gedrag?
Oorzaken van onbegrepen gedrag zijn bijvoorbeeld dat mensen zich lichamelijk niet lekker voelen en dat niet kunnen uiten, dat ze bepaalde onvervulde behoeften hebben of dat de omgeving niet goed op hen reageert of te weinig uitdagend is. De gedragsproblemen kunnen geleidelijk ontstaan of plotseling optreden.