Inhoudsopgave
Waardoor ontstaat pleuravocht?
De meest voorkomende oorzaak van transsudaat pleuravocht hartfalen en levercirrose. Het nefrotisch syndroom is een minder vaak voorkomende oorzaak van transsudaat pleuravocht. Hierbij verlies het lichaam veel albumine in de urine waardoor er een te kort aan albumine (hypoalbuminemie) ontstaat.
Hoe snel komt pleuravocht terug?
Tussen de twee vliezen hoort maar weinig vocht te zitten. Er kan door ziekte ophoping van dit pleuravocht plaatsvinden. Deze ophoping kan in snel tempo optreden (binnen enkele dagen) of in een periode van meerdere weken.
Hoe verdwijnt pleuravocht?
De behandeling richt zich vooral op de oorzaak van het pleuravocht. Maar om de klachten te verlichten kan er pleuravocht worden weggezogen. Dat gebeurt via een pleurapunctie of het plaatsen van een drain (een slangetje) in de pleuraholte.
Hoe komt vocht achter de longen?
Om de long zitten twee vliezen; het longvlies en het borstvlies. Tussen deze vliezen zit een dun laagje vloeistof. Er is een goede balans tussen de aanvoer en afvoer van het vocht. Als de balans verstoord raakt, hoopt het vocht zich op in de ruimte tussen de vliezen en komt er ‘vocht achter de longen’.
Waarom is de pleuraholte gevuld met een laagje vloeistof?
Longvocht (pleuravocht) Tussen de beide longvliezen bevindt zich een smalle ruimte die bij gezonde mensen gevuld is met een laagje vloeistof. Deze ruimte wordt de pleuraholte genoemd. Daardoor blijven de longen tegen de borstwand aanzitten en kunnen ze alle bewegingen van de borstkas volgen.
Wat is een gesloten pneumothorax?
Bij een pneumothorax stroomt er lucht in de pleuraholte, waardoor er geen sprake meer is van een vacuüm. Hierdoor klapt de long samen en ontplooit zich niet meer. De lucht die in de pleuraholte stroomt kan afkomstig zijn uit de long (gesloten pneumothorax) of komt van buiten het lichaam (open pneumothorax).
Wat te doen aan vocht achter de longen?
Als er veel vocht is, wordt er een drain (slangetje) tussen de ribben onder plaatselijke verdoving geplaatst. Het vocht kan dan allemaal weg lopen. In sommige gevallen worden de vliezen ‘aan elkaar geplakt’. Zo hopen we dat het vocht niet opnieuw terugkomt.