Inhoudsopgave
- 1 Welke oorzaken heeft een anti sociale persoonlijkheidsstoornis?
- 2 Wat is anti sociale persoonlijkheidsstoornis?
- 3 Hoe om te gaan met mensen met een antisociale persoonlijkheidsstoornis?
- 4 Waar moet je als hulpverlener op bedacht zijn wanneer je iemand behandelt met een antisociale persoonlijkheidsstoornis?
- 5 Is antisociale persoonlijkheidsstoornis te behandelen?
- 6 Welke medicijnen voor ODD?
- 7 Waar moet je als hulpverlener op letten wanneer je iemand met een antisociale persoonlijkheidsstoornis behandelt?
- 8 Hoe begeleid je iemand met een persoonlijkheidsstoornis?
Het kan zijn dat je mishandeld of seksueel misbruikt bent. Je gezinssituatie was of is erg instabiel. Er was veel ruzie, je werd verwaarloosd en je gezin was geen veilige haven. Vooral verwaarlozing in je kindertijd kan invloed hebben op de vorming van een ASP.
Mensen met een antisociale persoonlijkheidsstoornis hebben veel moeite met stabiliteit in hun denken, voelen en gedrag. Hierdoor zijn ze vaak erg impulsief, prikkelbaar of agressief en op zoek naar een snelle behoeftebevrediging.
Wat zijn anti sociale trekken?
Met antisociaal gedrag of antisociale trekken wordt bedoeld dat je het moeilijk vindt om rekening te houden met de gevoelens en wensen van andere mensen. Jouw inlevingsvermogen is beperkt. Je voelt je niet schuldig als je iemand pijn doet en je kunt andermans verdriet en pijn ook niet begrijpen.
Omgaan met iemand met een antisociale persoonlijkheid
- Lees en leer zoveel mogelijk over de antisociale persoonlijkheidsstoornis en de gevolgen.
- Ga actief aan de slag met de situatie.
- Geef je eigen grenzen aan.
- Neem conflicten niet te persoonlijk op.
- Houd contact met anderen.
Iemand met een antisociale persoonlijkheidsstoornis is iemand die moeite heeft zich te houden aan de sociale normen, die anderen oplicht voor zijn eigen plezier of om er beter van te worden, iemand die in vechtpartijen verzeild raakt en gauw agressief of dreigend is, iemand die zichzelf en anderen blootstelt aan gevaar …
Wat zijn richtlijnen bij het begeleiden van een cliënt met een antisociale persoonlijkheid?
Onafhankelijk van de setting is een expliciet kader voor de zorg voor mensen met antisociaal gedrag noodzakelijk. Dit moet helder zijn (SMART) en proportioneel en dient goed gecommuniceerd te worden. Hieronder vallen bereikbaarheid, omgaan met afspraken, agressie, drugs- en alcoholgebruik etcetera.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat de antisociale-persoonlijkheidsstoornis te genezen is. Wel zijn er behandelingen die verschillende symptomen van de stoornis aanpakken. Persoonlijkheidsstoornissen kunnen behandeld worden met psychotherapie, psychosociale behandelingen en behandeling met medicijnen.
Welke medicijnen voor ODD?
Farmacotherapie heeft in de behandeling van odd en cd een vaste plaats ingenomen, in het bijzonder bij comorbiditeit met adhd en bij ernstige agressie. Bij comorbiditeit met adhd worden psychostimulantia zoals methylfenidaat gebruikt.
Is ASP te genezen?
Behandeling van antisociale persoonlijkheidsstoornissen Hoe eerder een antisociale persoonlijkheidsstoornis ontdekt wordt, hoe beter je geholpen kan worden. Een ASP is niet te genezen, maar we kunnen je wel helpen te symptomen te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door cognitieve gedragstherapie.
Hulpverleners van cliënten met antisociaal gedrag: Begrenzen niet bestraffend en zijn dus ook niet veroordelend maar wel helder en duidelijk. Een beetje ‘streetwise’ zijn helpt, net als de nodige onverstoorbaarheid.
Hoe begeleid je iemand met een persoonlijkheidsstoornis?
Persoonlijkheidsstoornissen kunnen goed behandeld worden met bijvoorbeeld Schematherapie en MBT (Mentalization Based Treatment). De duur van de behandeling verschilt van persoon tot persoon. Sommigen cliënten zijn in een aantal maanden geholpen, bij anderen kost het meer tijd.