Inhoudsopgave
Hoe vaak neurofeedback?
2) Lang en minder vaak per week trainen (1 keer per week 90-100 minuten) geeft betere leereffecten in de hersenen (op het QEEG) dan kort en vaak (2-3 keer per week 20-60 minuten) en lang en vaak (2-3 keer per week 90-100 minuten) trainen.
Hoe snel werkt neurofeedback?
De behandelperiode is intensief met 2-3 sessies per week waarbij elke sessie bestaat uit neurofeedback training en individuele therapeutische ondersteuning. De eerste verbeteringen zijn meestal na 10-20 sessies merkbaar en langetermijnresultaten worden meestal bereikt na 30-40 sessies.
Waarom wordt neurofeedback niet vergoed?
Behandelingen met neurofeedback, een alternatieve behandeling voor slaapstoornissen, stress, angsten, maar ook adhd en autisme, worden niet vergoed omdat de methode wetenschappelijk niet is bewezen.
Wat gebeurt er bij neurofeedback?
Neurofeedback (NFB), ook wel neurotherapie, neurobiofeedback of EEG-biofeedback (EEGBF) genoemd, is een therapie waarbij de hersengolfactiviteit wordt omgezet in beelden, geluiden of trillingen. Met behulp van deze “feedback” zou men via operante conditionering de eigen hersenactiviteit kunnen beïnvloeden.
Waarom neurofeedback?
Neurofeedback leert de hersenen in balans te komen, te schakelen en anders te functioneren waardoor klachten verminderen. Deze verandering vindt plaats op een zowel bewust als onbewust niveau.
Waar is neurofeedback goed voor?
Neurofeedback is een bewezen effectieve behandeling bij diverse psychische en cognitieve klachten zoals o.a. slaapproblemen, ADD en ADHD.
Waar valt neurofeedback onder?
Neurofeedback is een medische behandeling waarbij de trillingen in de hersenen worden beïnvloed. Zo wordt de hersenen geleerd zich beter te concentreren bij bijvoorbeeld taken die je moet verrichten op je werk. Deze behandelingen worden echter niet vergoed door het basispakket van de zorgverzekering.
Is neurofeedback veilig?
Een EEG-hersenscan bij neurofeedback is volledig veilig: door middel van één sensor op het hoofd en twee sensoren achter de oren wordt de hersenactiviteit aan de buitenkant van het hoofd bij je kind opgevangen. Er wordt geen straling gebruikt en je kind voelt er niks van.
Wat is het verschil tussen een EEG en een QEEG?
QEEG staat voor kwantitatieve EEG en is een techniek om abnormale hersengolven snel te herkennen. Eerst wordt een EEG of hersenfilmpje gemaakt, daarna wordt dat vergeleken met het EEG van een grote normale groep. De visualisatie gaat door middel van hoofdkaarten die een kleurcode hebben.