Inhoudsopgave
Welke soorten coping?
Er bestaan twee mogelijke copingstrategieën:
- probleemgerichte coping, waarbij u de oorzaak van een probleem aanpakt;
- emotiegerichte coping: waarbij u leert omgaan met de negatieve emoties die bij mentale problemen komen kijken.
Hoe herken je coping?
Je zoekt begrip, steun of troost bij anderen of je vraagt hulp om het probleem samen met anderen op te lossen. Het lucht vaak op als je je verhaal kwijt kunt bij iemand. Je belt bijvoorbeeld een vriendin op, misschien heeft zij ook goede ideeën over hoe je het beste kunt reageren in deze situatie.
Waardoor wordt coping bepaald?
De effectiviteit van het copingmechanisme is afhankelijk van de context. In elke stressvolle situatie is een ander copingmechanisme het meest adequaat. “Actief aanpakken” en “sociale steun zoeken” worden over het algemeen als effectief mechanisme opgevat.
Wat is Emotiegerichte coping?
Richt u op uw emotie Een andere manier van coping is emotiegerichte coping. Deze coping is gericht op het onder controle houden van uw emotionele reactie op de stressor. Een ander voorbeeld van emotiegerichte coping is door uw gevoelens te uiten: praat met iemand over hoe u zich voelt.
Wat is passieve coping?
Een passieve copingstrategie lijkt tijdelijk aanlokkelijk als troost, maar schuift het probleem naar voren. Of het zorgt er voor dat je later op een ander gebied problemen gaat krijgen. Een voorbeeld daarvan is drugs gebruiken of dronken willen worden om alles maar te vergeten. Dat zal je lichaam geen goed doen.
Wat is coping Meganisme?
Het is eigenlijk een onvermogen om te zien hoe slecht het met je gaat. Het is ook een mechanisme wat je vaak ziet met mensen die een eetstoornis hebben. Ze zien vaak niet hoe slecht het met ze gaat, waardoor ze hun probleem gaan ontkennen.
Wat is een actieve coping?
De manier waarop iemand omgaat met problemen en gebeurtenissen, alsmede omgaat met hevige gedachten of gevoelens. Zo kan iemand een actieve of passieve copingstijl hebben. Mensen met een actieve copingstijl hebben over het algemeen minder last van stress en beschikken over een betere geestelijke gezondheid.
Wat is inadequate coping?
Ineffectieve coping is een stoornis van het aanpassings- en probleemoplossende vermogen waarmee de patiënt tracht aan de eisen en taken van het leven te voldoen (NANDA 1999).
Wat is palliatieve reactie?
Palliatieve reactie: afleiding zoeken en zich met andere dingen bezighouden om niet aan het probleem te hoeven denken; proberen zich wat prettiger te voelen door te roken, te drinken of zich wat te ontspannen. Vermijden: de zaak op zijn beloop laten, de situatie uit de weg gaan of afwachten wat er gaat gebeuren.
Hoe verander je coping?
Sommige copingstijlen richten zich erop om je beter te voelen: emoties uiten, vermijden, relativeren, afleiding zoeken. De actieve aanpak daarentegen richt zich op het probleem zelf. Het is goed om in moeilijke tijden altijd deze beide kanten voor ogen te houden.
Wat is een passief reactiepatroon?
Passief reactiepatroon: zich volledig door de problemen en de situatie in beslag laten nemen, de zaak somber inzien, zich piekerend in zichzelf terugtrekken, niet in staat om iets aan de situatie te doen: piekeren over het verleden.