Inhoudsopgave
Wat is niet specifieke afweer?
aspecifieke afweer: De aspecifieke afweer bestaat uit stoffen en cellen die zich niet specifiek richten tegen een ziekteverwekker.
Wat is het verschil tussen algemene en specifieke afweer?
De specifieke afweer is de afweer die zich gedurende het leven ontwikkeld. Dit mechanisme richt zich, anders dan de algemene afweer, telkens op één bepaalde ziekteverwekker in het speciaal. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van gespecialiseerde afweercellen.
Welke bloedcellen maken antistoffen?
Witte bloedcellen iedere soort witte bloedcel heeft zijn eigen functie in het beschermen tegen ziekteverwekkers. Bepaalde typen witte bloedcellen werken als een soort stofzuiger in weefsels en in de bloedbaan: ze eten alles op wat niet in het lichaam thuishoort. andere witte bloed- cellen maken antistoffen.
Wat behoort tot specifieke afweer?
Specifieke afweer is afweer tegen een specifieke pathogeen of ziekteverwekker. Bij de specifieke afweer zijn de B-lymfocyten en de T-lymfocyten betrokken. De afweer tegen een specifieke pathogeen komt in het lichaam langzaam op gang. Deze specifieke cellen tegen de pathogeen gaan zich vervolgens delen en specialiseren.
Welke cellen spelen een belangrijke rol bij de niet specifieke afweer?
De monocyten (macrofaag), neutrofielen, eosinefielen, en de basofielen spelen hun rol bij de niet specifieke afweer. De APC behoort tot de tweede lijns defensie. De APC is een macrofaag die een pathogeen heeft gefagocyteerd. Deze MHC-II eiwitten met de specifieke antigenen worden op het membraan van de APC geplaatst.
Welke organen spelen een rol bij de afweer?
Het immuunsysteem of afweersysteem is het verdedigingssysteem van het menselijk lichaam. Het beschermt je tegen interne en externe ziekteverwekkers. Elk mens heeft een immuunsysteem en het bevindt zich door het gehele lijf, onder andere in je huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfestelsel.
Hoe komt het dat je immuun kunt worden na reactie van de specifieke afweer?
Adaptieve (verworven) immuunsysteem. Het adaptieve immuunsysteem, ook het specifieke immuunsysteem genoemd, zorgt ervoor dat wanneer de meeste zoogdieren een eerste besmetting door een ziekteverwekker overleven, zij voor de rest van hun leven meestal immuun zijn voor deze specifieke ziekte.
Hoe heten de stoffen die sommige witte bloedcellen maken om een ziekteverwekker te bestrijden?
Fagocyten en lymfocyten zijn twee verschillende, tamelijk bekende soorten witte bloedcellen. Fagocyten fagocyteren een pathogeen: ze maken blaasjes in hun celmembraan waarin ze de pathogenen opnemen; ze breken ze vervolgens af in lysosomen in hun cytoplasma.