Inhoudsopgave
Welke medicijnen na een beroerte?
Medicijnen na een herseninfarct
- Na een herseninfarct krijgt u een bloedverdunner: een keer per dag clopidogrel. of acetylsalicylzuur als antistollingsmiddel (aspirine), meestal samen met dipyridamol.
- Het is mogelijk dat u de eerste paar weken clopidogrel en acetylsalicylzuur of carbasalaatcalcium tegelijk moet innemen.
Wat doen medicijnen met je hersenen?
Op die manier kunnen geneesmiddelen, die normaal tegengehouden worden, wel de hersenen in. Het grote nadeel hiervan is dat naast het geneesmiddel andere, schadelijke stoffen ook in de hersenen terecht kunnen komen. Hierdoor kunnen hersencellen permanent beschadigd worden.
Wat kan door de bloed-hersenbarrière?
Over de bloed-hersenbarrière De Deltawerken van de hersenen worden gevormd door de binnenkant van de bloedvaten. De bloedvaten van de hersenen zijn speciaal van structuur en de cellen van de bloedvatwand vormen een nauw hekwerk. Deze barrière noemen we de bloed-hersenbarrière.
Wat doet antidepressiva met je brein?
Antidepressiva maken de hoeveelheid serotonine in de hersenen hoger door het opruimen van serotonine te stoppen. Dit zorgt ervoor dat er meer serotonine over blijft om als boodschapper te werken.
Waarom hebben hersenen bloed nodig?
De bloed-hersenbarrière voorkomt dat schadelijke stoffen zoals gifstoffen (toxines) en bacteriën de hersenen binnendringen. Maar het brein is ook afhankelijk van de aanlevering van hormonen en essentiële voedingsstoffen vanuit andere organen van het lichaam.
Waar zit blood brain barrier?
De bloed-hersenbarrière strekt zich langs alle haarvaten van het centrale zenuwstelsel uit en bestaat uit tight junctions (verbindingen tussen de celmembranen van naast elkaar gelegen cellen), die de haarvaten omgeven en die elders in de bloedsomloop niet gevonden worden.
Wat doet serotonine in de hersenen?
Serotonine is een neurotransmitter met een overwegend stimulerende werking. Het is een tryptamine die invloed heeft op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, orgasme en eetlust. Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels.