Inhoudsopgave
Wat is een Bekkenonderzoek?
Fysiek onderzoek dat erop gericht is anomalieën (of afwijkingen) aan de organen van het vrouwelijke reproductieve systeem (of het voortplantingssysteem) op te sporen, met inbegrip van de uterus (of de baarmoeder), de baarmoederhals (het onderste en smalste gedeelte van de uterus (of de baarmoeder)), de ovaria (of de …
Hoe werkt bekkenfysiotherapie?
De bekkenfysiotherapeut vraagt u eerst om precies te vertellen welke klachten u heeft. Daarna doet zij een lichamelijk onderzoek, waarbij zij let op uw houding, ademhaling, spierkracht en de beweeglijkheid en stabiliteit van de rug en het bekken.
Wat is bekkenbodem fysio?
Bekkenfysiotherapie is een methode waarbij u leert de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. Omdat u de spieren van de bekkenbodem zelf niet kunt zien, is het soms moeilijk om ze te kunnen aan-of ontspannen en op het juiste moment te gebruiken.
Wat is een Bekkenbodemonderzoek?
Bij een inwendig onderzoek voelt de bekkenfysiotherapeut via de vagina en/of de anus aan de spieren van de bekkenbodem. De bekkenfysiotherapeut onderzoekt de kracht en het uithoudingsvermogen van deze spiergroep.
Wat doet de bekkenbodem?
De bekkenbodem wordt vaak een hangmat genoemd. Het draagt immers de buikorganen. De bekkenbodem moet aanspannen om de urine en/of ontlasting op te houden, maar zal ook goed moeten ontspannen om te kunnen plassen of ontlasten.
Hoeveel behandelingen bekkenbodem?
Voor bekkenfysiotherapie bij urineverlies ben je goed verzekerd. Je krijgt tot 9 behandelingen uit je basisverzekering. En je kan ook nog een vergoeding krijgen met je aanvullende verzekering Just Live.
Waarom bekkenbodem fysio?
De bekkenfysiotherapeut helpt bij het leren herkennen en trainen van alle relevante spieren rondom het bekken en maakt daarbij soms gebruik van speciale apparatuur. Bij gezonde zwangeren heeft de fysiotherapeutische begeleiding vooral het doel dat zij actief blijven en daarmee optimaal blijven functioneren.
Wat is een overactieve bekkenbodem?
Een te gespannen bekkenbodemspier wordt ook wel een overactieve bekkenbodem genoemd. Dit kan leiden tot allerlei klachten. Een overactieve bekkenbodem geeft bijvoorbeeld klachten als: pijn in de (onder)buik, (onder)rug en rond de geslachtsorganen.