Inhoudsopgave
Wat verstaan we onder bederf?
Voedselbederf – Onder voedselbederf verstaat men een verandering van het voedsel, onder invloed van micro-organismen, waarbij voor de gezondheid schadelijke omzettingsproducten ontstaan. In hoofd zaak geschieden dergelijke ontledingen door bacteriën, schimmels en gisten.
Hoe komt het dat een product bederft?
Welke micro-organismen een levensmiddel bederven hangt erg af van die maatregelen en de eigenschappen van het voedsel. Vlees bederft snel door bacteriën, koekjes pas na lange tijd door schimmels. Gepasteuriseerde melk is enkele dagen koel te bewaren en gesteriliseerde melk maanden buiten de koelkast.
Wat is Eiwitsplitsing?
Eiwitsplitsing. Door cyanogeenbromide worden eiwitten gehydrolyseerd op peptidebindingen waarvan het koolstofatoom afkomstig is van een methionine-residu. Deze reactie wordt gebruikt om de grootte van polypeptiden te verminderen en in sequencing.
Welke organismen zijn verantwoordelijk voor het bederven van voedsel?
Als voedsel bederft dan wordt het opgegeten en verteerd door micro-organismen: bacteriën en schimmels. Dat is op zich heel goed want zo ruimen ze de troep op.
Hoe komt het dat voedsel bederft?
‘Eten bederft als het lang staat,’ zegt hij. ‘Dat komt door microben. ‘ Microben zijn schimmels, gisten, sporen en bacteriën. Bacteriën zijn heel kleine beestjes die zich snel vermenigvuldigen.
Waarom is bederf gevaarlijk?
Eten dat er bedorven uitziet, of vreemd ruikt of smaakt, hoeft niet te leiden tot ziekte. Het gevaar schuilt vaak juist in producten waar je niks aan ziet, ruikt of proeft. Schadelijke micro-organismen op producten kun je namelijk niet altijd zien, ruiken of proeven maar je kunt er wel ziek van worden.
Hoe komt het dat eten bederft?
Wat voor soort verandering vindt er plaats bij het bederf van voedingsmiddelen?
De verschillende manieren van conserveren zijn: drogen: water onttrekken waardoor micro-organismen zich niet meer kunnen vermenigvuldigen (bijv. pasta, rijst, poeders, rozijnen). fermenteren: gecontroleerde werking van micro-organismen om producten te veranderen en/of langer te kunnen bewaren (bijv.
Wat doet een Eiwitsplitsend enzym?
pepsine = Een eiwitsplitsend enzym dat een laag pH-optimum heeft en meestel in de maagwand wordt geproduceerd. Pancreaselastase = Pancreaselastase is een eiwitsplitsend enzym, dat door middel van hydrolysering bijdraagt aan de afbraak en vertering van eiwitten.
Welke Bewaringstechnieken gebruik je voor welke voedingsmiddelen?
Er zijn verschillende manieren om voedsel te conserveren:
- Koelen of invriezen. Door voedsel koud te bewaren kunnen micro-organismen nauwelijks groeien.
- Drogen. Zonder vocht kunnen micro-organismen niet tot nauwelijks groeien.
- Toevoegen van zout of suiker.
- Toevoegen van zuur.
- Fermentatie.
- Roken.
Waar moet je het product bewaren als er staat bewaren bij een temperatuur van 7 graden Celsius?
Staat op het etiket van een product ‘Koel bewaren’, dan kun je het product het beste koel, donker en droog bewaren. Bijvoorbeeld in de kelder of een koele voorraadkast. De temperatuur moet dan liggen tussen de 15 en 20 °C. Het hoeft dus niet in de koelkast.
Waardoor bederft Jam niet door bacteriën?
Bacteriën gedood ‘Vaak zijn er ook andere conserverende factoren die ervoor zorgen dat het eindproduct bij een lager suikergehalte niet gaat bederven. Zo is jam verhit, zodat bacteriën gedood worden. ‘ Ook het zuurgehalte in fruit en het maagsap van de honingbij werkt conserverend.