Inhoudsopgave
Waar vind ik de Gemeentewet?
De Gemeentewet verwijst naar een tweetal Nederlandse wetten dat het bestuur van de gemeenten regelt. Burgemeester en wethouders waren als dagelijks bestuur binnen de kaders van de gemeenteraad en de rijksoverheid belast met de huishouding van de gemeente en het uitvoeren van wetten (het zogenaamde medebewind).
Waar vind ik de kieswet?
De huidige Kieswet is een Nederlandse wet die in 1989 is vastgesteld. De wet regelt de verkiezingen voor de leden van de Eerste Kamer en Tweede Kamer der Staten-Generaal, het Europees Parlement, Provinciale Staten, algemene besturen van waterschappen, eilandsraden en gemeenteraden.
Welk gemeentelijk orgaan stelt de begroting vast?
De gemeenteraad stelt het beleid vast, bepaalt hoeveel geld er wordt uitgegeven en waaraan. Ook controleert de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders bij het dagelijks bestuur van de gemeente.
Kan de gemeenteraad de wethouder ter verantwoording roepen?
Verantwoording. De raad kan het college ter verantwoording roepen. Als de gemeenteraad het niet eens is met een collegebesluit, kan zij dit niet terugdraaien. Wel kan de raad aandringen op een ander besluit.
Wie is bevoegd ambtenaar aan te stellen?
n. ombudsman of lid van de ombudscommissie als bedoeld in artikel 81p, eerste lid; o. ambtenaar, door of vanwege het gemeentebestuur aangesteld of daaraan ondergeschikt.
Wat houdt de Gemeentewet in?
Gemeentewet = De gemeentewet regelt de samenstelling, inrichting en bevoegdheid van een gemeentebestuur. gemeentelijke belastingen = algemeen overheid: Door gemeenten geheven belastingen. Gemeentewet = De gemeentewet is een Nederlandse wet uit 1851 die het bestuur van de gemeenten regelt. Het is een organieke wet.
Wat is een actief kiesrecht?
Actief, ook wel stemrecht genoemd: het recht een stem uit te brengen bij verkiezingen.
Welk orgaan vormt het algemeen bestuur van de gemeente?
De gemeenteraadsleden vormen de gemeenteraad en de burgemeester en de schepenen vormen het gemeentecollege. In Nederland bestaat het gemeentebestuur uit de raad, het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester.
Wie is bevoegd tot het benoemen van een vervanger op welk artikel uit de Gemeentewet is deze bevoegdheid gebaseerd?
Artikel 45b De raad kan een vervanger benoemen voor de wethouder die met verlof is gegaan.
Hoe wordt de gemeente bestuurd?
Taken burgemeesters De gemeenteraad bepaalt waar het bestuur zich op hoofdlijnen mee bezighoudt. En controleert het college van burgemeester en wethouders (college van B&W). De raad bestaat uit gekozen volksvertegenwoordigers. Het college van B&W bestuurt de gemeente; de burgemeester is voorzitter van het college.
Hoe wordt een wethouder aangesteld?
Benoemen wethouders De partijen dragen kandidaat-wethouders voor aan de gemeenteraad. De gemeenteraad benoemt de kandidaat vervolgens tot wethouder. De gemeenteraad controleert het werk van de wethouder. Vindt de raad dat de wethouder zijn of haar werk niet goed doet?