Inhoudsopgave
Hoe sluit je een slecht nieuws gesprek af?
Wees direct, duidelijk en helder. Verbloem het slechte nieuws niet, maak het niet mooier dan het is (pil vergulden). Verontschuldig je niet. Zeg niet ‘Ik kan er ook niets aan doen’ of ‘Voor mij is het ook moeilijk.
Hoe slechte boodschap brengen?
Geef voor het slechte nieuws hooguit 2 argumenten of overwegingen. De argumenten moeten onweerlegbaar en niet meer onderhandelbaar zijn. Ga er niet over in discussie, maar herhaal ze en geef eventueel kort toelichting als dingen niet duidelijk zijn.
Hoe breng je een vervelende boodschap?
Begin wanneer de ander is uitgesproken rustig met een inleiding om de reden van het gesprek duidelijk te maken. Doe dat eerlijk en kernachtig: “Om maar meteen met de deur in huis te vallen, ik heb slecht nieuws….” of “Ga er even goed voor zitten, wat ik nu ga vertellen kan misschien hard aankomen.”.
Hoe vertel je iemand zijn ontslag?
Houd het zakelijk. Vertel je werknemer kort en bondig wat de reden is voor zijn ontslag. Verwijs hierbij eventueel naar eerdere functioneringsgesprekken of beoordelingsgesprekken. Word nooit persoonlijk en laat je niet verleiden tot het opsommen van alle tekortkomingen van je werknemer.
Hoe vertel je iemand dat zijn contract niet wordt verlengd?
Stap 2: meedelen van het slechte nieuws ‘Ik heb besloten je contract niet te verlengen. De belangrijkste reden is dat jij je targets niet hebt gehaald. Een belangrijk argument is ook dat je met twee klanten ruzie hebt gemaakt. Dat brengt mij tot mijn beslissing om niet met je verder te gaan.
Wat te doen bij ontslag gesprek?
Aanpak ontslaggesprek
- Breng de boodschap duidelijk, helder en begrijpelijk over. Laat daarover geen misverstanden ontstaan, hoe vervelend de boodschap ook is.
- Wees voorbereidt op emoties van de werknemer na het aanhoren van het slechte nieuws, en vang deze zo goed als mogelijk op.
- Zorg voor acceptatie en begrip.
Wat is het doel van een correctiegesprek?
Wanneer werknemers regels overtreden of consequent ongewenst gedrag vertonen, moet een leidinggevende ze daarop aanspreken. In een correctiegesprek – ook wel disciplinegesprek genoemd – wijst hij een werknemer op de overtreding en maakt hij dwingende afspraken om dergelijke misstappen in de toekomst te voorkomen.