Wat doet een huisarts bij psychische klachten?
De huisarts bekijkt welke psychische klachten of aandoening u heeft, en welke behandeling en begeleiding het beste past. Ook kan de huisarts u zelf behandelen. Een huisarts kan daarbij medicijnen voorschrijven. Deze praktijkondersteuner kan u helpen om uw klachten beter te begrijpen en ermee om te gaan.
Waar woont de doelgroep uit de GGZ?
Het verzorgingsgebied van GGZ WNB (en van onze crisisdienst) bestaat uit de volgende gemeenten: Bergen op Zoom, Steenbergen, Woensdrecht, Roosendaal, Halderberge, Rucphen, deels Moerdijk (alleen Willemstad, Fijnaart en Standdaarbuiten) en deels Tholen.
Wat valt onder generalistische basis GGZ?
Bij een lichte tot matige psychische problemen of aandoeningen kun je voor behandeling terecht bij de generalistische basis GGZ. De psychologische zorg in de basis GGz is bedoeld voor milde tot matige psychische stoornissen. Deze zorg is meestal kortdurend (korter dan een jaar) en klachtgericht.
Wat doe je als praktijkondersteuner GGZ?
De functie praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ (afgekort POH-GGZ) is ontstaan door de toenemende vraag naar hulp bij psychische en psychosociale problemen in de huisartsenpraktijk. Een POH-GGZ is werkzaam binnen een huisartsenpraktijk en valt daarmee onder de eind- of behandelverantwoordelijkheid van de huisarts.
Wat doet een huisarts in de GGZ?
De huisarts en de POH-GGZ geven samen de zorg aan de patiënt met psychische klachten. De huisarts doet het eerste consult. Hij luistert actief en inventariseert (meer of minder expliciet) de klacht en de hulpvraag. Hij beoordeelt het risico op gevaar, somatische factoren en middelen- en medicatiegebruik.
Hoe kan je iemand helpen met psychische problemen?
Praat over uw zorgen met bijvoorbeeld een goede vriend. Maak ook gerust een afspraak met uw huisarts. Voor ondersteuning kunt u terecht bij Labyrint in perspectief en de vereniging Ypsilon , organisaties voor familie van mensen met psychische problemen. Voor meer adviezen kunt u ook terecht bij patiëntenorganisaties.
Welke doelgroepen GGZ?
Een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg biedt hulp aan volwassenen, kinderen en ouderen bij psychische problemen en bij ernstige psychische en psychiatrische ziektes. Bijvoorbeeld aan depressiviteit, eetstoornissen, overspannenheid, burn-out, straatvrees, ADHD, verslaving of schizofrenie.