Inhoudsopgave
Hoeveel jongeren doen aan zelfbeschadiging?
Ruim 4 procent van de jongeren in Nederland heeft zich ooit beschadigd. De beginleeftijd ligt gemiddeld tussen de 12 en 14 jaar, de piek wordt gezien bij adolescenten. De meest voorkomende methode is snijden, krassen en branden.
Wat doen tegen zelfbeschadiging?
Draag een armwarmer of iets anders dat rond de plaats past waar je jezelf beschadigd. Dit kan je doen om jezelf eraan te herinneren dat je iemand kan bellen i.p.v. jezelf te beschadigen en dat je andere manieren hebt om het aan te kunnen zonder zelfbeschadiging.
Hoe vaak komt automutilatie voor?
Zelfbeschadiging onder jongeren komt vaak voor. Er wordt geschat dat 15% van de jongeren zichzelf weleens beschadigt. Het begint meestal tussen het 12e en 14e levensjaar. Tussen de 18 en 24 jaar gebeurt het het vaakst.
Is jezelf snijden normaal?
Jezelf verwonden voelt voor sommige mensen fijn. Het werkt tijdelijk en daarom kan het ook verslavend zijn. Een andere reden waarom het verslavend werkt, is omdat je lichaam hormonen aanmaakt tegen de pijn: endorfine. Omdat je lichaam daaraan went, moet je jezelf steeds meer en vaker pijn doen.
Waarom stoppen met zelfbeschadiging?
Besluiten om te stoppen met zelfbeschadiging is een moedige, maar vaak ook een moeilijke beslissing. Het is ook een persoonlijke beslissing: stoppen omdat je je gedwongen of onder druk gezet voelt, is niet zinvol. Jij moet zelf de keuze maken om te willen stoppen.
Wat is het doel van automutilatie?
Soms is het doel van automutilatie het zichzelf opzettelijk pijn doen. Dit kan op allerlei manieren plaatsvinden van ernstig (blijvend) letsel tot minder ernstig letsel.
Waarom doet men aan automutilatie?
Bijvoorbeeld om zichzelf te straffen, om innerlijke, emotionele pijn om te zetten in lichamelijke pijn of om andere pijnlijke zaken te vergeten. Bij traumaslachtoffers komen vaak momenten op dat ze het trauma ‘herbeleven’. Automutilatie wordt soms ook door hen ‘gebruikt’ om deze herbeleving te kunnen stoppen.