Inhoudsopgave
Heb je recht op organen als je geen donor bent?
Nee, u kunt niet zelf beslissen wie na uw dood uw organen of weefsels krijgt. Dat is zo geregeld in de wet. Een reden daarvoor is dat in Nederland iedereen dezelfde gezondheidszorg moet kunnen krijgen.
Waarom willen sommige burgers niet hun organen beschikbaar stellen in een Donorregister?
Weefsels zitten in uw lichaam of aan de buitenkant van uw lichaam. Bijvoorbeeld bloedvaten, kraakbeen, pezen, huid, weefsel in uw spieren, ogen en botten. Iemand die niet goed kan begrijpen wat doneren van organen is, mag de keuze niet invullen in het register.
Wat als ik mijn Donorregister niet invult?
Als u geen keuze invult in het register, dan komt ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ bij uw naam te staan. Dat betekent dat uw organen en weefsels na uw overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts in het ziekenhuis bespreekt dit met uw familie.
Wat gebeurt er als je geen donor bent?
Donatie na overlijden Hersendood betekent dat iemand zijn hersenen dood zijn en nooit meer kunnen herstellen. Stilvallen van de bloedsomloop betekent dat het bloed niet meer door het lichaam kan stromen omdat het hart gestopt is met kloppen.
Hoe is de orgaandonatie in Nederland wettelijk geregeld?
Sinds 1 juli 2020 is de nieuwe donorwet in Nederland ingegaan. Iedereen vanaf 18 jaar die ingeschreven is in een Nederlandse gemeente staat in het Donorregister. In het Donorregister staat de keuze voor het wel of niet doneren van organen en weefsels na overlijden.
Wat zijn de nadelen van orgaandonatie?
Nadelen donatie bij leven
- U moet een operatie ondergaan en aan elke operatie zijn risico’s verbonden.
- Herstellen kost tijd: wie helpt in huis of vangt bijvoorbeeld de kinderen op?
- Als donor maakt u soms kosten; u kunt hiervoor een vergoeding aanvragen.
- Uw relatie met de ontvanger kan veranderen.
Waarom moet orgaandonatie verplicht worden?
Het belangrijkste argument voor orgaandonatie is dat het levens kan redden en de kwaliteit van leven van zeer zieke mensen aanzienlijk kan verbeteren. En dit terwijl je na je dood zelf niets meer aan je organen hebt. Sommige mensen zien het daardoor als een morele verplichting om hun organen na hun dood af te staan.
Hoe vul ik Donorregister in?
- Uw keuze invullen met DigiD op deze website. U logt in met uw DigiD. U volgt de stappen om uw keuze in te vullen. Hulp nodig met DigiD?
- Invullen op een papieren formulier en met de post versturen. Dit formulier kunt u halen in de gemeente waar u woont. Of opvragen bij het Donorregister.
Hoe sta ik geregistreerd als donor?
Bestaande registratie controleren Dan kunt u inloggen op de website van het Donorregister. Dat kan met uw DigiD. Heeft u geen DigiD? Dan kunt u ook een papieren formulier donorformulier ophalen in de gemeente waar u woont.