Waarom wachtdagen bij ziekte?

Waarom wachtdagen bij ziekte?

Waarom hanteren werkgevers wachtdagen? Veel werkgevers hanteren wachtdagen als middel om het ziekteverzuim laag te houden. Werknemers vinden het niet leuk wanneer zij vakantiedagen of salaris kwijt raken door ziekte. Je ziet in de praktijk dat werknemers zich minder snel ziek melden en toch langer door werken.

Wat gebeurt er na 1 jaar ziekte?

Na een jaar in de Ziektewet komt er een keuring. Die heet de Eerstejaars Ziektewet Beoordeling. Er wordt bij werknemers zonder werkgever dan niet meer gekeken naar het eigen werk, maar naar algemeen geaccepteerd werk.

Wat krijg je betaald als je ziek bent?

U ontvangt in het 1e ziektejaar minstens 70% van uw loon en minimaal het minimumloon. U kunt meer loon doorbetaald krijgen als hier afspraken over staan in uw cao of in uw arbeidsovereenkomst. Bent u ziek vanwege orgaandonatie, zwangerschap of bevalling? Dan krijgt u 100% van uw loon.

Wat als je ziektedagen op zijn?

Je betaalde ziekteverlof eindigt als je al je ziektedagen hebt opgebruikt. Je school stelt je dan ’ter beschikking wegens ziekte’. Tijdens die periode ontvang je wachtgeld: afhankelijk van de aard van je ziekte ontvang je 100% of een percentage van je salaris.

Wat gebeurt er als je niet meer kan werken?

Als u geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt, krijgt u altijd te maken met inkomensverlies. Uw uitkering is lager dan uw laatstverdiende loon en bovendien gebonden aan een maximum. Verdiende u meer, dan krijgt u daarover geen uitkering.

Wat gebeurt er na twee jaar ziekte?

Na 2 jaar ziekte kunt u ontslag krijgen. Dit mag alleen met toestemming van UWV of de kantonrechter. Gaat het ontslag niet door, dan blijft u in dienst. Uw loon kan wel stoppen.

Wat gebeurt er als je langer dan 6 weken ziek bent?

Bent u langer dan 6 weken ziek? Dan is er sprake van langdurig ziekteverzuim. U bent samen met uw werkgever in de eerste 2 ziektejaren verantwoordelijk voor uw re-integratie. Na 2 jaar ziekte komt u mogelijk in aanmerking voor een WIA-uitkering.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven