Wat valt er onder seksuele intimidatie?

Wat valt er onder seksuele intimidatie?

Seksuele intimidatie is: opmerkingen, gebaren en handelingen die een seksueel karakter hebben en die het slachtoffer als ongewenst ervaart. Denk aan seksueel getinte opmerkingen of berichten, iemand vastpakken, aanranding en verkrachting.

Welke gedragingen kun je zien bij een slachtoffer van ongewenste intimiteiten?

Ongewenste intimiteiten zijn bv. seksueel getinte, seksistische of homofobe opmerkingen, opdringerig gedrag, gluren, oneerbare voorstellen en handtastelijkheden.

Wat is intimidatie op de werkvloer?

De intimidatie kan verbaal, non-verbaal of lichamelijk zijn. Zoals intieme vragen over je privéleven, seksueel getinte opmerkingen, bijvoorbeeld over je lijf of kleding, of zelfs chantage en aanranding.

Wat zijn de oorzaken van seksuele intimidatie?

Bij seksuele intimidatie gaat het namelijk om de beleving van het slachtoffer, niet om de intentie van de dader. Die kan wel denken dat hij een grapje maakt, maar het slachtoffer bepaalt of hij het ervaart als erg kwetsend of zelfs bedreigend. Neem deze beleving als uitgangspunt van je beleid.

Wat wordt verstaan onder ongewenste intimiteiten?

Van ongewenste intimiteiten is sprake wanneer gedragingen door de ‘ontvanger’ als vervelend, hinderlijk, vernederend of bedreigend worden ervaren. Het kan iedereen overal overkomen.

Wat kan een bedrijf doen om ongewenst gedrag tegen te gaan?

Zo pak je de risico’s aan

  • Stel een gedragdscode op.
  • Stel een vertrouwenspersoon aan binnen de organisatie.
  • Stel een klachtenregeling op, zodat alle medewerkers weten hoe ze een klacht kunnen indienen en hoe deze wordt behandeld.
  • Geef voorlichting en maak iedereen duidelijk dat ongewenste omgangsvormen vele vormen kent.

Wat moet je vooral niet doen als je met ongewenste intimiteiten te maken krijgt?

Tips

  • Geef de dader duidelijk te verstaan dat hij (of zij) moet stoppen.
  • Houd schriftelijk bij wat er gebeurt.
  • Ga na of anderen ook last van de dader hebben (gehad).
  • Als je niet zeker weet of je te maken hebt met ongewenste intimiteiten, kun je het gedrag van een collega het best bespreken met iemand die je vertrouwt.

Wat zijn de gevolgen van seksuele intimidatie?

De gevolgen van seksuele intimidatie Voorbeelden van psychische klachten zijn slapeloosheid, concentratiestoornissen, angst, agressie en irritatie, stress of algehele gespannenheid. Ook kan een collega gaan klagen over pijn zoals rug-, nek- en schouderpijn, hoofdpijn, buikpijn en maagklachten of eetstoornissen.

Wie helpt werknemers die te maken hebben met pesterijen of seksuele intimidatie?

Als werkgever moet u beleid vaststellen om seksuele intimidatie op het werk tegen te gaan. Dat staat in de Arbowet. Doet u dat niet, dan kan Inspectie SZW maatregelen nemen.

Wat kan je doen tegen seksuele intimidatie?

Je kunt op verschillende manieren spreken over en melding maken van seksueel ongewenst gedrag. Dit kan bij de leidinggevende, de bedrijfsmaatschappelijkwerker, de vertrouwenspersoon, de bedrijfsarts of de ondernemingsraad. Je kunt ook een formele klacht indienen. Dat doe je als je er informeel niet uitkomt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven