Inhoudsopgave
Hoe krijg ik incontinentiemateriaal wordt het vergoed?
Absorberende en afvoerende incontinentiematerialen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Om vergoeding te krijgen voor incontinentiemateriaal heeft u een voorschrift van uw (huis)arts nodig.
Wie levert incontinentiemateriaal?
U kunt naar een apotheker of een medisch speciaalzaak die incontinentiemateriaal levert.
Hoe vraag ik incontinentiemateriaal aan?
In de meeste gevallen gaat het als volgt:
- Met het voorschrift van de behandelend arts gaat u naar de apotheek of zoekt u op de website van de zorgverzekeraar naar een incontinentiemateriaal leverancier in de buurt.
- De medisch speciaalzaak (leverancier) regelt alles voor u met de zorgverzekeraar.
Wat is het beste incontinentie materiaal?
Dat is op de eerste plaats afhankelijk van de mate van urineverlies. Bij licht verlies is een inlegger of broekje voldoende. Bij zeer groot verlies kunt u een slip of flex gebruiken. Het lastig om vast te stellen wat de beste oplossing is voor uw situatie.
Hoeveel incontinentiemateriaal per dag?
Er is geen vaste regel wanneer u uw incontinentiemateriaal dient te vervangen. Hoewel het advies is om dit eens per 4 tot 6 uur te doen, is het vooral belangrijk dat u doet wat voor u goed voelt.
Welk incontinentiemateriaal gebruik je voor cliënten die de gehele dag op bed liggen?
Dus wat kunt u gebruiken? Bij druppels volstaat een lichte inlegger zoals een TENA Lady of voor mannen een TENA Men Level 0 of Level 1. Voelt u zich prettiger bij een broekje, dan kunt u kiezen voor een pants met een lichte opname. Incontinentiebroekjes speciaal voor mannen of vrouwen zijn ook zeer geschikt.
Welke Tena?
Wanneer u enkel wat druppels urineverlies kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een TENA inlegkruisje of voor mannen een TENA Men Protective Shield. Omdat dit product niet veel urine hoeft op te vangen – en het een laag absorptieniveau heeft – is het product ook lekker dun en dus bijna niet zichtbaar.
Hoeveel mensen in Nederland zijn incontinent?
Naar schatting hebben in Nederland ca. 750.000 mensen last van urine-incontinentie. Naar schatting zijn er in Nederland ongeveer 100.000 mensen met ontlastingsincontinentie.