Waarom heermoes?

Waarom heermoes?

Heermoes is mild diuretisch, het werkt en samentrekkend en ontstekingsremmend op de slijmvliezen van de urinewegen. Het is bloedstelpend en bestrijd infecties. Het gaat en blaas- en nierstenen tegen en het kruid versterkt het bindweefsel van o.a. de sluitspieren.

Wat is heermoes kruid?

Heermoes (Equisetum arvense) is een plant uit de paardenstaartenfamilie (Equisetaceae). De plant wordt ook wel ‘roobol’, ‘akkerpaardenstaart’, ‘kattenstaart’ of ‘unjer’ genoemd. Het is een maximaal 40 cm hoge vaste plant. In het voorjaar verschijnen er bladgroenloze stengels met sporenaren op de top.

Hoe maak je thee van heermoes?

Heermoesthee maak je door 10-30 g per liter water op te lossen of als je vertrekt van verse heermoes, neem je ongeveer 150g vers of gedroogd materiaal per liter water en laat dat een nacht in water weken. Haal daarna de heermoes uit het water en laat die 10-60 min. koken in voldoende vers water.

Waarom groeit er heermoes?

Groeit er veel heermoes in je tuin? Heermoes wijst namelijk op een verarmde bodem, of grond die te weinig mineralen bevat. Om die reden heeft heermoes ook zulke lange wortels, omdat de plant op deze manier toch nog mineralen van diep onder de grond kan opnemen.

Waarom groeit heermoes?

Heermoes groeit op arme gronden. Heermoes kan groeien aangezien hij met zijn meters lange wortels de mineralen diep uit de bodem kan halen. Heermoes zorgt er op de zeer lange termijn voor dat uw grond terug vruchtbaar wordt doordat hij mineralen uit de diepe bodem kan halen.

Hoe herken je heermoes?

De behoorlijk algemeen voorkomende paardenstaart Heermoes, Equisetum arvense, is gemakkelijk te herkennen aan de lengte van de eerste leden van de zijtakken ten opzichte van de lengte van de schedes om de hoofdstengel. Deze zijtakleden zijn namelijk altijd langer dan de schede.

Waar is vrouwenmantel goed voor?

Het werkt genezend bij een milde gastritis of maagontsteking. Leverfunctiestoornissen zoals een leverzwelling worden voorkomen en genezen door een behandeling. Ook een moeilijke spijsvertering kan worden verholpen door deze plant als geneesmiddel in te zetten. Vrouwenmantel is diuretisch.

Waar is heermoes thee goed voor?

Heermoes houdt bloedvaten soepel en kan daarom preventief ingezet worden om aderverkalking en hart- en vaatziekten te voorkomen. Het wordt ook vaak gebruikt voor het soepel houden van organen, zoals de longen. Heermoes heeft een ontstekingsremmende, verzachtende en pijnstillende werking.

Welke plant lijkt op heermoes?

De Top 3:

  • zevenblad (Aegopodium podagraria)
  • winde (ook wel haagwinde of pispotjes) (Convolvulus sepium)
  • heermoes of kattestaart (ook paardestaart of akkerpaardestaart) (Equisetum arvense)

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven