Kun je nierstenen vergruizen?

Kun je nierstenen vergruizen?

Nierstenen kunnen behandeld worden met een niersteenvergruizer. Een niersteenvergruizer is een apparaat waarbij door middel van schokgolven energie wordt opgewekt. Deze energie wordt geconcentreerd op de plaats van de niersteen. Hierdoor wordt deze vergruisd tot zeer kleine stukjes.

Hoe weet je of je een niersteen hebt?

Misselijkheid, braken en zweten komen vaak voor. Pijn bij het plassen komt voor als de steen in het onderste deel van de urineleider zit. Soms heb je voortdurend het gevoel dat je moet plassen (mictiedrang). Er kan ook bloed en etter in de urine aanwezig zijn.

Wat doet een niersteenvergruizer?

Het opsporen van de nierstenen gebeurt met röntgendoorlichting en ultrageluidsgolven (echografie). Deze geluidsgolven zijn niet hoorbaar. Vanuit de niersteenvergruizer wordt een hoge concentratie schokgolven op de niersteen gericht. Hierdoor valt de niersteen uiteen in gruis.

Is nierstenen vergruizen pijnlijk?

In tegenstelling tot andere niersteenvergruizers veroorzaakt dit uiterst moderne apparaat slechts weinig pijn bij de behandeling. Het is een uitwendige behandeling waarbij door schokgolven de nierstenen kapot worden getrild. Wat overblijft zijn kleine steentjes oftewel gruis. Dit gruis plast u later uit.

Hoe kun je nierstenen verwijderen?

Verwijderen van nierstenen via de urineleider De arts schuift een dun kijkbuisje in de urineleider tot aan de plek waar de niersteen zit. Met speciale tangetjes en vangnetjes verwijdert de hij de niersteen. Als de niersteen te groot is om in zijn geheel weg te halen, maakt de arts de steen eerst kleiner met een laser.

Kun je nierstenen zien op een echo?

Een echografie kan stenen in de nieren of zwelling in de nier aantonen maar een groot deel van de urineleider tot net voor de blaas is bij de meeste patiënten niet te zien op dit onderzoek.

Is een niersteenvergruizer pijnlijk?

Omdat de behandeling met de niersteenvergruizer pijnlijk kan zijn, adviseren wij u om één uur voor de niersteenvergruizing 100 mg diclofenac in te nemen. U heeft de Diclofenac of het recept meegekregen van uw behandelend uroloog.

Hoe lang duurt niersteen vergruizen?

De behandeling duurt ongeveer 30 – 45 minuten. Grote nierstenen moet de uroloog via een operatie verwijderen.

Hoe lang duurt niersteen operatie?

Over het algemeen kunt u na twee weken uw werkzaamheden weer oppakken. Als u binnen vier weken koorts krijgt (temperatuurverhoging van boven de 38,0°C), kunt u tijdens kantooruren bellen met de polikliniek Urologie. Buiten kantooruren en in het weekend kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp.

Wat is een niersteenvergruizer?

Nierstenen vergruizen. Nierstenen kunnen behandeld worden met een niersteenvergruizer. Een niersteenvergruizer is een apparaat waarbij door middel van schokgolven energie wordt opgewekt. Deze energie wordt geconcentreerd op de plaats van de niersteen. Hierdoor wordt deze vergruisd tot zeer kleine stukjes.

Welke symptomen hebben nierstenen?

Welke zijn de symptomen? Nierstenen geven niet altijd klachten. Ze worden pas pijnlijk als ze in de urinewegen terechtkomen en er blijven vastzitten. Het eerste symptoom is vaak een vage pijn in de flanken van de rug of in de omgeving van de nieren. Omdat de pijn niet prominent aanwezig is, wordt deze vaak genegeerd.

Wat zijn de klachten van nierstenen?

Nierstenen geven niet altijd klachten.Ze worden pas pijnlijk als ze in de urinewegen terechtkomen en er blijven vastzitten. Het eerste symptoom is vaak een vage pijn in de flanken van de rug of in de omgeving van de nieren. Omdat de pijn niet prominent aanwezig is, wordt deze vaak genegeerd.

Hoe krijg je last van nierstenen?

Deze energie wordt geconcentreerd op de plaats van de niersteen. Hierdoor wordt deze vergruisd tot zeer kleine stukjes. Deze kleine stukjes steen kunt u via de natuurlijke weg uitplassen.Veel mensen krijgen in hun leven last van nierstenen. Nierstenen geven vaak pijnklachten.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven