Inhoudsopgave
Kan een Ouderdomswrat loslaten?
Verschijnselen bij ouderdomswratten Soms zijn de wratten gelig of huidkleurig. Maar ze kunnen ook donkerbruin of haast zwart zijn. In een ouderdomswrat zitten vaak kloven en scheurtjes. Deeltjes van een ouderdomswrat kunnen soms als kruimeltjes loslaten of afbrokkelen.
Wat kan ik doen aan ouderdomswratten?
Er valt niets te doen om het beloop van ouderdomswratten te beïnvloeden of het ontstaan van de wratten te voorkómen. Afgeraden wordt om bestaande wratten zelf af te krabben, doordat het zo ontstane wondje kan gaan infecteren. Indien u toch van de wratten af wilt, kunt u deze beter door uw arts laten verwijderen.
Hoe verwijder ik een wratje?
Verwijder de verweekte huid met een vijl, een rasp of een puimsteen. Doe dit iedere dag tot de wrat is verdwenen, maar maximaal 12 weken. Eventueel kunt u deze salicylzuurbehandeling combineren met stikstof: u smeert eerst dagelijks salicylzuurzalf op de wrat, waarna u de verweekte wrat met stikstof laat behandelen.
Hoe verwijder ik een steelwratje?
De steelwratjes kunnen eenvoudig en snel verwijderd worden door de dermatoloog. Afhankelijk van het aantal (enkele tot tientallen) zal hier 10 tot 20 minuten tijd voor nodig zijn. Over het algemeen zal de dermatoloog een steelwratje met een steriel chirurgisch schaartje afknippen. Verdoving is meestal niet nodig.
Waardoor kan een fibroom ontstaan?
Fibromen ontstaan vaak naarmate mensen ouder worden. Vaak neemt het aantal fibromen of steelwratjes toe bij vrouwen in de menopauze. Bij mensen met overgewicht ontstaan er vaak veel fibromen op één plek. Ook de schuring en wrijving van kledeing, zoals de bh-rand, lokken het ontstaan van fibromen uit.
Kunnen ouderdomswratten kwaadaardig worden?
Als u toch van de wratten af wilt, kunt u deze beter door uw arts laten verwijderen. Ouderdomswratten gaan niet vanzelf weg. Ze kunnen wel groter worden en soms irriteren. Ouderdomswratten zijn niet besmettelijk en kunnen ook niet kwaadaardig worden.
Wat kan je doen tegen ouderdomswratten?
Ouderdomswratten zijn vaak gemakkelijk af te schaven met een zogenaamde scherpe lepel. De huid kan vooraf met een injectie worden verdoofd, maar vaak is dat niet eens nodig. Er blijft een oppervlakkig schaafwondje over, dat snel en meestal zonder litteken geneest.
Hoe verwijder je kleine wratjes?
Er zijn meerdere technieken mogelijk. Afhankelijk van grootte en plaats zal er gekozen worden voor excochleeren (afschrapen), bevriezen met vloeibare stikstof, coaguleren (wegbranden) of behandeling met CO2 laser. Bij afschrapen wordt de wrat met een curette weggeschraapt. Grote wratten worden meestal eerst verdoofd.
Kun je Steelwratjes zelf verwijderen?
Als een steelwratje ontsierend of hinderlijk is kan de huisarts het steelwratje wegknippen, wegschrapen, behandelen met cryotherapie of elektrocoagulatie. Je kunt een steelwratje ook zelf verwijderen. Pas wel op voor infecties, huidbeschadiging of bloedingen.
Kunnen Steelwratjes vanzelf verdwijnen?
Fibromen gaan niet vanzelf weg. Bij sommige mensen kunnen in de loop der jaren meerdere fibromen op de huid ontstaan. Er bestaat geen medische reden om fibromen te verwijderen.
Wat een fibroom?
Fibromen zijn goedaardige huidgezwelletjes en komen veel voor. Bij het ouder worden, kunt u te maken krijgen met een fibroompje ergens op het lichaam. Fibromen komen vaak met meerdere tegelijk en vrouwen hebben er meer last van dan mannen.