Inhoudsopgave
Wat is tegemoetkoming specifieke zorgkosten?
Hebt u uitgaven voor specifieke zorgkosten afgetrokken in uw aangifte inkomstenbelasting en hierdoor weinig of geen belasting betaald? Als u voldoet aan de voorwaarden hebt u misschien recht op een tegemoetkoming in de specifieke zorgkosten.
Wat is specifieke zorgkosten?
Maakt u kosten door ziekte of voor zorg, dan kunt u deze kosten misschien aftrekken van de belasting. U hoeft dan minder belasting te betalen of kunt zelfs geld terug krijgen. De zorgkosten die u kunt aftrekken van de belasting worden specifieke zorgkosten genoemd.
Wat is TSZ?
Een TSZ is een tegemoetkoming specifieke zorgkosten. Zo’n teruggaaf is een extra tegemoetkoming naast je gewone belastingteruggaaf die je hier hebt berekend. Dit kun je krijgen als je niet voldoende verdient om je aftrekposten helemaal te kunnen benutten.
Wat is de Verzilveringsregeling?
Soms heeft iemand aftrekposten, maar resulteren deze vanwege een laag inkomen niet in een belastingteruggaaf. Met betrekking tot de ziektekosten is hiervoor een speciale regeling in het leven geroepen, de zogenaamde verzilveringsregeling.
Wat is drempelinkomen zorgkosten?
Uw drempelinkomen is het totaal van uw inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3 zonder uw persoonsgebonden aftrek.
Hoe weet ik wat mijn verzamelinkomen is?
Je kan het verzamelinkomen schatten door je bruto maandloon en dat van je eventuele partner op te tellen en te vermenigvuldigen met twaalf (twaalf maanden in een jaar). Vervolgens moet u 8% van het bruto inkomen erbij optellen (de vakantietoeslag).
Hoe werkt de Verzilveringsregeling?
De verzilveringsregeling, ook wel TBU regeling genoemd, zorgt er voor dat u in beginsel ook die 1.250 euro krijgt, nadat uw belastingaanslag definitief is. Met de TBU-regeling wordt extra aandacht wordt besteed aan de positie van ouderen, chronisch zieken en gehandicapten.
Hoe weet ik mijn drempelinkomen?
Het drempelinkomen is uw totale inkomen in box 1, box 2 en box 3 bij elkaar opgeteld. Bij de bepaling van het drempelinkomen is dus wel rekening gehouden met aftrekposten binnen de drie boxen (zoals de aftrek van hypotheekrente in box 1), maar niet met de persoonsgebonden aftrek.
Wat is tegemoetkoming zorg?
De zorgtoeslag is een financiële compensatie van de overheid voor kosten die je maakt voor je zorgverzekering, zoals de premie die je betaalt aan de zorgverzekeraar en het eigen risico. Zorgtoeslag isalleen bedoeld voor alleenstaanden en partners met een relatief laag inkomen.
Waarom krijg ik geen zorgkosten terug?
Door uw recht op heffingskortingen kan het zelfs zijn dat u geen belasting hoeft te betalen. Dit komt omdat het bedrag aan heffingskortingen hoger is dan de belasting die u moet betalen. Dan maken wij een nieuwe berekening van de verschuldigde belasting. Dit keer zonder aftrek van de specifieke zorgkosten.
Wat zijn specifieke zorgkosten?
Specifieke zorgkosten zijn ziektekosten zoals kosten voor medicijnen, maar bijvoorbeeld ook kosten voor hulpmiddelen. In het overzicht zorgkosten ziet u per jaar welke kosten aftrekbaar zijn.
Wat zijn specifieke zorgkosten 2020?
Aftrekbare specifieke zorgkosten 2020 Kosten voor geneeskundige en heelkundige hulp. Dit kan het ziekenhuis zijn, de huisarts, verpleging, specialist, tandarts of bijvoorbeeld fysiotherapie. Zorg die wordt verleend door een arts of op voorschrift en onder begeleiding van een arts.
Welke tandartskosten zijn aftrekbaar Belastingdienst?
Alle tandartskosten welke boven het drempelbedrag uitkomen. Met aanvullende verzekering: Tandartskosten die het aanvullend verzekerde bedrag overschrijden en boven het drempelbedrag uitkomen.
Wat zijn hulpmiddelen Belastingdienst?
Dit zijn bijvoorbeeld de kosten van een blindenstok, een blindengeleidehond of bepaalde aanpassingen aan een computer. Let op! De kosten van hulpmiddelen ter ondersteuning van het gezichtsvermogen, zoals lenzen of een bril, of het laseren van een oog ter vervanging van een bril, zijn niet aftrekbaar.
Welke zorgkosten zijn aftrekbaar?
Over 2020 kunt u belasting terugkrijgen als uw ziektekosten boven een bepaalde drempel uitkomen. De drempel bedraagt 1,65 procent van uw verzamelinkomen, met een minimum van 136 euro per volwassene (139 euro over 2021).