Waarom is de Wet BIG in het leven geroepen?

Waarom is de Wet BIG in het leven geroepen?

Doel. De Wet BIG is in het leven geroepen om de kwaliteit van de zorg geleverd door beroepsbeoefenaren te bevorderen. Daarnaast is het de bedoeling met deze wet om patiënten of cliënten te beschermen tegen ondeskundig of zorgvuldig handelen.

Wat betekent de Wet BIG voor verzorgende?

De Wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) is bedoeld om de kwaliteit van de beroepsuitoefening te bevorderen en te bewaken. En de cliënt te beschermen tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen van zorgprofessionals.

Wat staat er in artikel 36 van de Wet BIG?

In artikel 36 van de Wet BIG wordt een opsomming gegeven van de dertien categorieën voorbehouden handelingen. Onder bepaalde voorwaarden mogen zij aan anderen opdracht geven om ook voorbehouden handelingen te verrichten. De voorbehouden handelingen mogen alleen worden uitgevoerd door bekwame beroepsbeoefenaren.

Wie vallen onder de Wet BIG?

De volgende 13 beroepen moeten zich registreren in het BIG-register: apotheker, arts, bachelor medisch hulpverlener (tijdelijke registratie), fysiotherapeut, geregistreerd-mondhygiënist (tijdelijke registratie), gezondheidszorgpsycholoog, klinisch technoloog, orthopedagoog-generalist, physician assistant.

Wat houdt de Wet BIG in?

De Wet BIG laat de uitoefening van de individuele gezondheidszorg in principe vrij voor iedereen. Het uitgangspunt van de Wet BIG is dat beroepen niet worden opgenomen in de Wet BIG, tenzij regulering noodzakelijk is om patiënten adequaat te beschermen tegen onzorgvuldig en/of ondeskundig handelen.

Wat houdt artikel 34 van de Wet BIG in?

Artikel 34-beroepen hebben een wettelijk beschermde opleidingstitel; kunnen zich niet registreren in het BIG-register; vallen niet onder het tuchtrecht.

Waarom is een BIG registratie belangrijk voor een zorgverlener?

Het BIG-register geeft duidelijkheid over de bevoegdheid van een zorgverlener. Deze zorgverleners kunnen zich in het BIG-register registreren als zij voldoen aan de wettelijke opleidingseisen die voor hun beroep gelden.

Welke beroepen hebben BIG registratie?

U kunt de BIG-registratie controleren van:

  • apothekers;
  • artsen;
  • fysiotherapeuten;
  • gezondheidszorgpsychologen;
  • klinisch technologen;
  • orthopedagogen-generalisten;
  • physician assistants;
  • psychotherapeuten;

Wat staat er voor de verzorgende IG beschreven in artikel 34 van de Wet BIG?

Artikel 34-beroepen: hebben een wettelijk beschermde opleidingstitel; kunnen zich niet registreren in het BIG-register; vallen niet onder het tuchtrecht.

Wat betekent de Wet BIG gezien vanuit de zorgvrager zorgconsument?

In het BIG-register kunt u zien of uw zorgverlener bevoegd is zijn of haar beroep uit te oefenen volgens de kwaliteitseisen die in Nederland gelden. Heeft een zorgverlener een specialisme, dan wordt dat getoond.

Welk beroep valt niet onder de Wet BIG?

Geen verplichte BIG-registratie De Wet BIG onderscheidt ‘artikel 3-beroepen’ en ‘artikel 34-beroepen’. Onder artikel 34-beroepen vallen onder andere diëtisten, ergotherapeuten en de logopedisten.

Hoeveel beroepen vallen onder Wet BIG?

Registratie. Voor de acht beroepen stelt de rijksoverheid registers in, zogenaamde BIG-registers. Alleen geregistreerde personen mogen de beroepstitel voeren en alleen zij vallen onder het tuchtrecht.

Wat is de Wet BIG?

Wat betekent Wet BIG? De Wet BIG gaat over de beroepen in de individuele gezondheidszorg. In de De Wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) staan onder meer regels en normen om patiënten te beschermen tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door zorgverleners.

Wat betekent de Wet BIG in de individuele gezondheidszorg?

Wet BIG betekent Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. De Wet BIG gaat over de beroepen in de individuele gezondheidszorg.

Welke beroepen vallen onder de Wet BIG?

De Wet BIG verdeelt beroepen die onder deze wet vallen in 3 groepen volgens hun wettelijke artikelnummer: artikel 3-, 34- en artikel 36a-beroepen. Wettelijk erkende specialismen vallen onder artikel 14. Alleen artikel 3-beroepen staan geregistreerd in het BIG-register en vallen onder het tuchtrecht. Artikel 3-beroepen

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven