Wat is interpunctie in Nederlands?

Wat is interpunctie in Nederlands?

Interpunctie betekent het gebruik van leestekens in een tekst. Leestekens zorgen ervoor dat de nadruk op de juiste plek komt te liggen. Als je een komma op een verkeerde plek gebruikt kan de zin een heel andere betekenis krijgen, bijvoorbeeld: ‘Schiet op Oma’ of ‘Schiet op, Oma’. Er zijn twee soorten komma’s.

Waar interpunctie?

Leestekens aan het einde van een zin

  • Punt (.) Een punt gebruik je aan het einde van elke zin, wanneer er geen vraag wordt gesteld of een uitroep wordt gedaan.
  • Vraagteken (?)
  • Uitroepteken (!)
  • Komma (,)
  • Dubbele punt (:)
  • Puntkomma (;)
  • Beletselteken (…)
  • Gedachtestreepje (–)

Welke leestekens gebruiken?

Gebruik de juiste leestekens

  • aanhalingstekens: zet een punt of een vraagteken steeds binnen de aanhalingstekens.
  • Kondig een opsomming, een uitleg, een citaat of een reden aan met een dubbele punt.
  • Vermijd verwarring: gebruik nauwelijks gedachtestreepjes en haakjes.
  • Gebruik een komma.

Is interpunctie grammatica?

Maak je gebruik van een komma, punt of toch van de puntkomma? Vragen waar vele van ons regelmatig tegenaan lopen. Dit onderdeel van de Nederlandse grammatica is interpunctie.

Welke leestekens bij opsomming?

De zin die de opsomming inleidt, eindigt met een dubbele punt. Elk onderdeel van de opsomming begint met een kleine letter en eindigt met een puntkomma; alleen het laatste onderdeel van de opsomming krijgt een punt.

Welke 2 zaken kunnen leestekens aangeven?

Leestekens binnen een zin

  1. Puntkomma of kommapunt ( ; )
  2. Komma ( , )
  3. Gedachtestreepje ( – of — )
  4. Beletselteken ( ),
  5. Dubbelepunt ( : ), voor een opsomming of citaat.
  6. Voetnootteken ( † ), wordt ook gebruikt als eindnoot en voor sterfgevallen en sterfdata.
  7. Duitse komma ( / ), geeft vaak een keuzemogelijkheid aan.

Waar komen leestekens vandaan?

De eerste echte aanzet tot het gebruik van leestekens komt ± 200 v. Chr. uit Alexandrië.

Waar zet ik punten en komma’s?

Een puntkomma staat – net als een punt – in principe tussen twee complete zinnen. Bij een komma geldt dat principe niet, maar een komma kán wel tussen twee zelfstandige zinnen voorkomen, en wel als er een heel nauw verband is: (10) We hebben een mooie zomer gehad, dat staat buiten kijf.

Kan dus na een punt?

Aan het eind van een zin schrijf je een punt. Er komt geen spatie vóór de punt. Als je na de punt op dezelfde regel verdergaat, komt er een spatie tussen de punt en het volgende woord. Als de zin eindigt met een afkorting die al een punt heeft, komt er geen tweede punt.

Wat is puntsgewijze opsomming?

Voor de weergave van puntsgewijze opsommingen zijn er geen echte regels. In een opsomming die bestaat uit volledige zinnen, begint elk deel met een hoofdletter en eindigt elk deel op een punt. …

Wat is een puntsgewijze opsomming?

Een puntsgewijze opsomming bestaat meestal uit een inleidende zin en een aantal onderdelen die met een opsommingsteken beginnen. Die opsommingstekens kunnen bijvoorbeeld vette stippen (‘bullets’), streepjes of cijfers zijn.

Wat zijn opvallende tekens?

Een leesteken is een teken dat in tekst gebruikt wordt om de leesbaarheid te verbeteren. Soms geeft een leesteken ook aanwijzingen over de betekenis en uitspraak van de zin. De verzameling en het gebruik van leestekens heet interpunctie.

Wat is interpunctie communicatie?

Interpunctie is het interpreteren van interacties in termen van oorzaak en gevolg. De zender en ontvanger interpreteren hun eigen gedrag als een reactie op dat van de ander. Een voorbeeld hiervan is een conflict waarbij er steeds heftiger op elkaar wordt gereageerd.

Wat is in de context?

De context is de totale omgeving waarin iets zijn betekenis krijgt. Hierbij kan zowel letterlijk “tekst” worden bedoeld als een situatie of betrokken personen. De context is de achtergrond of referentie van een uitdrukking, idee of gebeurtenis waaraan het zijn betekenis ontleent.

Hoe zet je leestekens?

Gebruik de juiste leestekens

  1. aanhalingstekens: zet een punt of een vraagteken steeds binnen de aanhalingstekens.
  2. Kondig een opsomming, een uitleg, een citaat of een reden aan met een dubbele punt.
  3. Vermijd verwarring: gebruik nauwelijks gedachtestreepjes en haakjes.
  4. Gebruik een komma.

Wie heeft het voor het zeggen axioma?

Paul Watzlawick (Villach, 25 juli 1921 – Palo Alto (Californië), 31 maart 2007) was een Oostenrijks-Amerikaanse psycholoog en filoloog die bekendstaat als een van ’s werelds meest vooraanstaande communicatiewetenschappers. Hij is vooral bekend door de door hem opgestelde vijf communicatieaxioma’s.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven