Inhoudsopgave
Waar staan de hoofd en deelvragen?
De hoofdvraag stel je op met behulp van de probleemstelling die je weer met behulp van de probleemanalyse hebt opgesteld. De hoofdvraag beantwoord je in je scriptie met het onderzoek dat je doet. De deelvragen/hypothesen stel je op om je hoofdvraag stap voor stap te kunnen beantwoorden.
Wat is de hoofdvraag?
Je probleemstelling beschrijft het probleem dat onderzocht wordt. De doelstelling geeft aan waar het onderzoek inzicht gaat verkrijgen. De hoofdvraag (of centrale onderzoeksvraag) is de vraag met betrekking tot het probleem waarop je scriptie een antwoord geeft.
Wat is een goede onderzoeksvraag scriptie?
Beschrijvende vragen zijn handig om het onderwerp van het onderzoek te verkennen. Deze vragen zijn meestal het startpunt van je onderzoek (deelvraag 1 en 2), en helpen je om het onderwerp van de scriptie overzichtelijk te krijgen. Beschrijvende vragen gaan altijd over het hier en nu.
Wat is een goede deelvraag?
Goede deelvragen Ze zijn minder complex en specifieker dan de hoofdvraag. Ze beslaan samen hetzelfde, dus niet een groter gebied, als de hoofdvraag. Het zijn er altijd twee of meer; hoe complexer het vraagstuk des te meer.
Waar moet een deelvraag aan voldoen?
Evenals de hoofdvraag, dient een deelvraag ook aan een aantal criteria te voldoen:
- uit één vraag bestaan;
- minder complex zijn dan de hoofdvraag;
- ondersteunend zijn aan de hoofdvraag;
- in logische volgorde staan;
- beginnen met beschrijvende of vergelijkende vragen.
Waarmee begint een hoofdvraag?
Begin hoofdvragen bijvoorbeeld met de volgende woorden: ‘in hoeverre’, ‘welke’ of ‘wat’. Hiermee kun je gemakkelijk een open vraag formuleren en een breder onderzoek doen. Voorkom echter het gebruik van ‘waarom’ in je hoofdvraag. Dit maakt je onderzoek te breed en niet specifiek genoeg.
Hoe vind je een hoofdvraag?
Formuleer een open vraag Begin hoofdvragen bijvoorbeeld met de volgende woorden: ‘in hoeverre’, ‘welke’ of ‘wat’. Hiermee kun je gemakkelijk een open vraag formuleren en een breder onderzoek doen. Voorkom echter het gebruik van ‘waarom’ in je hoofdvraag. Dit maakt je onderzoek te breed en niet specifiek genoeg.
Waar voldoet een onderzoeksvraag aan?
De eerste stap om tot een juiste onderzoeksvraag te komen is het beantwoorden van de vraag ‘waarom ga je onderzoeken, evalueren of monitoren? ‘ Het beantwoorden van deze vraag geeft je een beeld van het soort onderzoeksvraag dat je gaat stellen, welke informatie je nodig hebt en welke antwoorden je nodig hebt.
Wat is een goede hoofdvraag PWS?
Een goede vraag is een vraag die te beantwoorden is in jullie werkstuk. Dat is een open deur, maar wel waar. Je moet voor ogen houden dat je PWS te snappen moet zijn voor jouw klasgenoten. Baken je onderzoek goed af, maar zorg er ook voor dat je niet na één hoofdstuk al je vraag hebt kunnen beantwoorden.