Hoe kom ik van een steenmarter af?

Hoe kom ik van een steenmarter af?

De steenmarter is volgens de Flora-en Faunawet een beschermd diersoort. Dat wil zeggen dat je het niet mag wegvangen, verstoren of doden. Eigenlijk ben je al gauw in overtreding door een steenmarter simpelweg te weren uit je leefomgeving. Echter worden kleine aanpassingen nog gedoogd.

Waar vang je een marter mee?

Mocht u toch tegen advies in een steenmarter willen vangen, dan kan dat met speciale kooien. Deze kooien hebben ofwel 1 of 2 ingangen waarmee een steenmarter de kooi kan binnentreden. De steenmarter kan bijvoorbeeld gelokt worden met eten waarna de kooi vanzelf dichtgaat als een steenmarter erin loopt.

Wat vangt een marter?

Marters zijn geduchte roofdieren die vooral muizen en ratten, maar ook insecten, wormen, vogels, eieren, fruit en bessen eten. Marters jagen vooral tijdens de schemering en ’s nachts.

Hoe komt een steenmarter in huis?

Het dak kunnen ze alleen bereiken via een muur of via begroeiing die tot het dak komt. Het ontbreken van spinnenwebben in openingen is een aanwijzing dat steenmarters er gebruik van maken. Een andere aanwijzing vormen krabsporen op bomen, struiken, muren, regenpijpen of dakgoten.

Waar heeft een steenmarter een hekel aan?

Ze hebben een hekel aan stank. Ook een wc-blokje of een doek gedrenkt in ammoniak kan helpen. Wanneer je een marter aantreft, is het handig om je auto om een andere plek te parkeren. Marters zijn gewoontedieren met vaak vaste looproutes.

Waarmee steenmarters lokken?

Steenmarters zijn verzot op eieren. Pindakaas ligt minder voor de hand, maar de geur helpt om ze te lokken. Honing doet het ook altijd goed. “Waarschijnlijk gaat het om een moeder met jongen.

Waar komt de steenmarter voor?

Steenmarters leven voornamelijk in bossen, steengroeven, op rotsige hellingen maar ook in parkachtige gebieden. Hij heeft vooral een voorkeur voor gebieden met kleinschalige landbouw, met oude schuren en veel heggen.

Waar leven marters in Nederland?

Het natuurlijke leefgebied van de steenmarters zijn bossen en bosranden op rotsheuvels tot hoog in de bergen. Doordat we steeds meer steden hebben waar de meeste gebouwen van steen zijn, vindt de steenmarter dat ook goede plekken om te wonen.

Wat is de natuurlijke vijand van de Marter?

De reden dat de steenmarter zich vrij gemakkelijk kan voortplanten Nederland, is dat hij maar 1 natuurlijke vijand heeft in Nederland: de vos. Al komt het ook weleens voor dat een (jonge) steenmarter door een hond of kat wordt gevangen. In andere landen zijn ook de wolf, roofvogels, oehoes en beren gevaarlijk voor ze.

Hoe marter doden?

Beschermde diersoort Hierdoor is het tegenwoordig illegaal om steenmarters zelf te vangen, te doden of te vergiftigen. Vandaar dat mensen nu een anti-marterspray hebben ontwikkeld om de steenmarters op afstand te houden. Steenmarters kun je wegjagen door middel van apparaatjes met ultrasone geluiden.

Wat te doen bij een steenmarter in huis?

Kippengaas, wc-blokjes of schrikdraad; wat kun je doen tegen steenmarters

  1. Logees in je huis.
  2. Tip 1: Maak lawaai.
  3. Tip 2: Geur.
  4. Tip 3: Hoog geluid.
  5. Voorkomen is beter dan genezen.
  6. Tip 1: Versper zijn weg.
  7. Tip 2: Zorg dat ze niet kunnen klimmen.
  8. Tip 3: Laat ze niet binnen.

Hoe weet je of je een marter in huis hebt?

Zoek op zolder naar typische sporen van de steenmarter. Vaak merken mensen pas dat ze een steenmarter op bezoek hebben wanneer de dieren isolatiemateriaal hebben losgerukt of gaten in daken of plafonds hebben gemaakt. Geniet vooral van de waarneming, want het is een mooi dier dat maar weinig mensen te zien krijgen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven