Inhoudsopgave
Wat is het Dispositievereiste?
dispositievereiste verstaan wij in het vervolg zowel vermogensrechtelijk als niet-vermogensrechtelijk geleden nadeel. Waar wij in het vervolg spreken over ‘schade’ of het ‘lijden van schade’ is telkens bedoeld schade in de zin van het dispositievereiste, zoals Konijnenbelt (zie voetnoot 6) dat heeft gedefinieerd.
Wat is het vertrouwensbeginsel bestuursrecht?
De vertrouwensleer in het publiekrecht is een algemeen beginsel van behoorlijk bestuur. Indien een toezegging of gedraging van een bestuursorgaan verwachtingen wekt bij een burger, mag de burger erop vertrouwen dat de toezegging ook nagekomen wordt.
Wat is het vertrouwensbeginsel?
Algemeen beginsel van behoorlijk bestuur dat voorschrijft dat een burger erop moet kunnen vertrouwen, dat een bepaalde toezegging van een bestuursorgaan ook nagekomen wordt of een wettelijke bepaling wordt nageleefd.
Wat wordt bedoeld met de contra legem werking van het vertrouwensbeginsel?
Uit de rechtspraak van de bestuursrechter blijkt dat (zeer) terughoudend wordt omgegaan met het honoreren van een beroep op het vertrouwensbeginsel, indien dat ertoe zou leiden dat de toepassing van een wettelijk voorschrift moet wijken.
Wat houden de algemene beginselen van behoorlijk bestuur in?
De algemene beginselen van behoorlijk bestuur (abbb’s) behelzen in Nederland een aantal beginselen die ontstaan zijn uit jurisprudentie om de gedragsregels van de overheid ten opzichte van de burger te regelen. Door middel van jurisprudentie is de verhouding tussen de overheid en de burger verduidelijkt.
Welke eisen stelt het motiveringsbeginsel?
Motiveringsbeginsel. De overheid moet haar besluiten goed motiveren: de feiten moeten kloppen en de motivering moet logisch en begrijpelijk zijn (art. 3:46 Awb).
Wat is het evenredigheidsbeginsel?
Evenredigheidsbeginsel. Dit beginsel kijkt naar de gevolgen van een besluit. Uit een besluit kunnen lasten voortvloeien. Deze mogen niet onevenredig zwaar zijn in vergelijking met het belang dat het besluit dient.
Wat is het verbod van willekeur?
Het verbod van willekeur (détournement de pouvoir) dat is opgenomen in artikel 3:3 Awb, verbiedt de overheid om de bevoegdheid tot het nemen van een besluit voor een ander doel te gebruiken dan waarvoor die bevoegdheid is verleend.
Wat is contra legem?
[wet en recht] (Latijn: tegen de wet in) Een situatie van contra legem moeten oordelen doet zich bijvoorbeeld voor wanneer een rechter twee verschillende, met elkaar strijdig zijnde normen moet toepassen.
Wat is het rechtszekerheidsbeginsel?
Rechtszekerheidsbeginsel. De overheid moet haar besluiten zó formuleren dat de burger precies weet waar hij aan toe is of wat de overheid van hem verlangt. Bovendien moet de overheid de geldende rechtsregels juist en consequent toepassen.
Waarom algemene beginselen van behoorlijk bestuur?
Als de overheid niet aan de regels voldoet kunnen burgers en bedrijven daar bezwaar tegen maken. De rechter gebruikt de Algemene beginselen van behoorlijk bestuur om te toetsen of de overheid het goed heeft gedaan. De rechter kan besluiten dat het anders moet.
Welke algemene beginselen van behoorlijk bestuur zijn gecodificeerd in de Algemene wet bestuursrecht?
Met de inwerkingtreding van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) in 1994 is een aantal van deze beginselen ‘gecodificeerd’. Het motiveringsbeginsel, het verbod van detournement de pouvoir en het evenredigheidsbeginsel zijn voorbeelden van algemene beginselen van behoorlijk bestuur die zijn opgenomen in de Awb.