Wat is een Dekbeet?

Wat is een Dekbeet?

Er zijn situaties waarbij je vanwege de frontrelatie niet uitkomt met Dahlen en waarvoor orthodontie noodzakelijk is. Onder andere bij de restricted envelope of function (dynamisch), ook wel een dekbeet (statisch) genoemd. De occlusie is in dit geval niet statisch, maar dynamisch.

Wat is cariës voor type ziekte?

Cariës of tandbederf is een ziekte waarbij de harde tandweefsels worden aangetast, wat leidt tot de vorming van gaatjes. Vroeger werd cariës of tandbederf, ‘wolf in het gebit’ genoemd.

Wat is een wijsheidstand?

De wijsheidstanden of verstandskiezen zijn de achterste kiezen van het menselijk gebit. Wanneer ze niet spontaan doorbreken en voor problemen zorgen, kunnen ze operatief verwijderd worden.

Welke bacterie veroorzaakt cariës?

Cariës wordt veroorzaakt door streptokokken van de mutans-groep in de tandplaque, die door produktie van zuren het tandglazuur aantasten. Gingivitis ontstaat door accumulatie van plaque. Bij toename van de hoeveelheid tandplaque neemt niet alleen het aantal bacteriën toe, ook verandert deze van samenstelling.

Wat betekent Neutro occlusie?

Een afwijking waarbij de onderste tanden sterk uitsteken ten opzichte van de bovenste tanden, meestal veroorzaakt door een te grote onderkaak of een te kleine bovenkaak.

Wat is Protrusie tanden?

Mensen met een mondademhaling vertonen vaak een meer verticaal groeipatroon met vaak een open beet als gevolg. Ook hebben de tong en de lip een grote invloed op het skeletale groeipatroon. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een sterke tong dan is dit te herkennen aan protrusie van frontelementen.

Welke soorten cariës zijn er?

Cariës of tandbederf is de meest voorkomende infectieziekte in de wereld….Classificatie van door cariës veroorzaakte caviteiten

  • Klasse I: deze caviteiten bevinden zich in de groeven die in de tanden en kiezen aanwezig zijn.
  • Klasse II: deze bevinden zich tussen de kiezen.
  • Klasse III: kleine gaatjes tussen de voortanden.

Wat is een cariës?

Gaatjes (cariës) ontstaan als er tandplak op de tanden aanwezig is. Factoren zoals voedingsgewoonten en het gebruik van (fris-)drank spelen bij het ontstaan van gaatjes een rol, waarbij het niet alleen gaat om wat er gegeten wordt, maar vooral hoe vaak dit op een dag gebeurt.

Wat kan je doen als je wijsheidstanden uitkomen?

Eens doorgekomen, kan de tandarts je wijsheidstanden trekken. Dit gebeurt niet altijd even vlot, en de kans op pijn en zwellingen na de eerste dagen is redelijk groot. Komen ze niet vanzelf door, dan moet je misschien kaakchirurgie ondergaan. Je kaakchirurg voert de ingreep bij voorkeur zo snel mogelijk uit.

Waardoor komen gaatjes?

Elke keer als je iets eet of drinkt, zetten bacteriën in de tandplak de suikers en koolhydraten in het voedsel om in zuur. Zo ontstaat een zuurstoot die het glazuur kan aantasten, waardoor gaatjes ontstaan. Als het cariësproces zich voortzet, dan wordt het dieper gelegen tandbeen (dentine) aangetast.

Hoe ontstaat Tandcaries?

Tandplak, tandsteen en tandcariës. Cariës (tandbederf) is een ziekte van het harde tandweefsel, en ontstaat door inwerking van microben op het tandoppervlak. Het is de vaakst voorkomende aandoening van het harde tandweefsel. Eerst wordt tandplak gevormd.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven