Wat zijn de voorwaarden voor een inverzekeringstelling?

Wat zijn de voorwaarden voor een inverzekeringstelling?

Besluit de hulpofficier dat u inderdaad langer moet blijven dan zal hij een bevel tot inverzekeringstelling geven. Met dit bevel kan de politie u in totaal nog driemaal 24 uur op het politiebureau vasthouden (inclusief de nachtelijke uren). U krijgt een kopie van dit bevel tot inverzekeringstelling.

Hoe lang mag een verdachte worden vastgehouden?

Ophouden voor onderzoek (9 uur) Wanneer u bent aangehouden in verband met een verdenking van een strafbaar feit, mag de politie u 9 uur vasthouden voor nader onderzoek. Deze periode wordt vaak gebruikt om u als verdachte te horen. De nachtelijke uren tussen 00:00 uur en 09:00 uur tellen daarbij niet mee.

Wat moet er allemaal in een bevel tot inverzekeringstelling staan?

Het bevel inverzekeringstelling vermeldt onder meer het strafbare feit waarvan u wordt verdacht. Er moet sprake zijn van een strafbaar feit waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten (dat zijn dus de wat ernstigere feiten)

Wat houdt inverzekeringstelling in?

Wat is een inverzekeringstelling? Het vasthouden van de verdachte als dat nodig is voor het onderzoek. De (hulp)officier van justitie beslist hierover. De inverzekeringstelling, die drie dagen duurt, kan worden bevolen bij middelzware en zware misdrijven en kan eenmaal met drie dagen worden verlengd.

Wie beslist inverzekeringstelling?

Inverzekeringstelling kan maximaal drie dagen duren. In uitzonderlijke gevallen kan de officier van justitie deze termijn met drie dagen verlengen. Als u drie dagen en vijftien uur heeft vastgezeten moet u voor de rechter-commissaris zijn geleid. Die rechter toetst of de inverzekeringstelling juridisch in orde is.

Wat is een voorlopige hechtenis uit welke 2 delen bestaat voorlopige hechtenis?

De voorlopige hechtenis is het tweede deel van het voorarrest en volgt na de inverzekeringstelling bij de politie. De voorlopige hechtenis bestaat uit bewaring en gevangenhouding of -neming.

Hoe lang duurt een verhoor?

De politie mag u maximaal 9 uur op het bureau vasthouden voor verhoor en ander onderzoek, zoals foto’s of vingerafdrukken maken. De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden.

Hoe vaak kan voorarrest worden verlengd?

De inverzekeringstelling duurt maximaal 3 dagen, maar kan in geval van ‘dringende noodzakelijkheid’ 1 keer met 3 dagen worden verlengd.

Wat is voorlopig hechtenis?

Bij voorlopige hechtenis zit u als verdachte vast in een cel. In die periode wacht u op een uitspraak van de rechter in uw strafzaak. De voorlopige hechtenis is het tweede deel van het voorarrest en volgt na de inverzekeringstelling bij de politie.

Wat zijn mijn rechten als ik word aangehouden?

U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.

Wat is het verschil tussen inverzekeringstelling en voorlopige hechtenis?

​Na de inverzekeringstelling bepaalt de rechter-commissaris of de verdachte in voorarrest mag blijven. De rechter mag niet zomaar beslissen om iemand langer vast te houden. Dat mag alleen als de verdachte van een strafbaar feit wordt verdachte waarvoor voorlopige hechtenis mogelijk is.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven