Wat is vergelding strafrecht?

Wat is vergelding strafrecht?

Vergelding. Een doel van een straf is vergelding. Wie een strafbaar feit heeft begaan, mag daar niet mee wegkomen. Hij verdient straf.

Wat zijn de vier Hoofdstraffen volgens het strafrecht?

strafrecht: gevangenisstraf, hechtenis, taakstraf en geldboete. Naast de ~ bestaan er bijkomende straffen. …

Hoe wordt de strafmaat bepaald?

Wat wegen rechters allemaal mee bij het opleggen van een straf? Ze doen dat door maatwerk te leveren als ze een straf opleggen. Rechters kijken niet alleen naar het gepleegde misdrijf, maar ook naar de persoon van de verdachte, de omstandigheden waaronder hij het feit heeft gepleegd en de impact op het slachtoffer.

Wat zijn de Strafdoelen?

6.3.1.1 Strafdoelen in het strafrecht

  • In de strafrechtelijke literatuur worden vaak als klassieke doelen van (be)straf(fen) genoemd: vergelding, speciale preventie en generale preventie.
  • In het strafrecht staan de strafdoelen niet op zich, maar is de werking ervan mede afhankelijk van de strafmodaliteit.

Wat is een vergelding?

VERGELDEN – (vergold, heeft vergolden), met geld betalen: dat kan ik niet vergelden; — (fig.) beloonen, vergoeden: God vergelde het u ; met kwaad vergelden; men kan zijn ouders niet vergelden, wat zij voor hunne kinderen doen; — betaald zetten: hij beleedigde mij, maar ik zal ’t hem vergelden.

Wat houdt wederrechtelijk in?

In strijd met het (on)geschreven recht; ook wel: zonder eigen recht.

Wat voor soort straf is een geldboete?

Strafbaar feit bepaalt hoogte boete

Categorie Maximale geldboete in euro’s
1e categorie € 435
2e categorie € 4.350
3e categorie € 8.700
4e categorie € 21.750

Wat is principale hechtenis?

Hechtenis – Vrijheidsstraf met een strafduur van maximaal één jaar en vier maanden, van lichtere aard dan gevangenisstraf en in de regel ondergaan in een huis van bewaring. Deze meestal korte straf wordt ook wel principale hechtenis genoemd. Bij niet betaalde boetes spreekt men ook wel van subsidiaire hechtenis.

Wie bepaalt de strafmaat in Nederland?

Opleggen straf door Openbaar Ministerie Het OM mag voor een aantal veel voorkomende strafbare feiten zelf een straf opleggen. De rechter doet dan geen uitspraak. Dit heet OM-afdoening. De straf die het OM oplegt heet een strafbeschikking.

Hoe komt de strafrechter tot zijn uitspraak?

De hoofdregels zijn hierbij dat voor misdrijven de rechtbank bevoegd is en voor overtredingen de kantonrechter. Als de officier van justitie een strafeis wil neerleggen van maximaal 12 maanden gevangenisstraf, zal hij uw zaak voorleggen aan de politierechter.

Wie bepaalt van welke soort dader sprake is?

De regels van absolute competentie bepalen welk type rechter bevoegd is. Het kan dan gaan om de kantonrechter, de kinderrechter, de politierechter of de meervoudige kamer. De hoofdregels zijn hierbij dat voor misdrijven de rechtbank bevoegd is en voor overtredingen de kantonrechter.

Wat zijn de bijkomende straffen?

De rechter heeft de mogelijkheid naast de hoofdstraffen, bijkomende straffen op te leggen. De bijkomende straffen zijn: ontzetting van bepaalde rechten, verbeurdverklaring en het openbaar maken van de rechterlijke uitspraak.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven