Wat is een goed bitloos hoofdstel?

Wat is een goed bitloos hoofdstel?

QHP Bitloos hoofdstel Ceto is multifunctioneel en bitloos. Het kan gebruikt worden op diverse manier. Zo kun je het: kaakgekruist, sidepull of kingekruist gebruiken. Je kunt het namelijk op diverse manieren gebruiken, zeker als je bitloos wilt gaan rijden, maar niet weet hoe, is dit bitloze hoofdstel een uitkomst.

Waarom bitloos hoofdstel?

Naast het rijden met een hoofdstel met bit kun je er ook voor kiezen om bitloos te gaan rijden. Bij het gebruik van een hoofdstel met bit werkt de ruiterhand in op de mond van het paard. Met een bitloos hoofdstel werk je juist met druk op de neus in plaats van in de mond.

Hoe hoort een bitloos hoofdstel te zitten?

Wel is het belangrijk dat de neusriem van het bitloze hoofdstel op de juiste plaats komt te liggen, dat wil zeggen op of vlak boven de neusinhammen. Deze plek kun je goed voelen wanneer je met twee vingers aan weerszijden van boven naar onder over de neusbrug gaat.

Wat is het beste hoofdstel?

Hoofdstelmaten Tabel

Hoofdstel Aanduiding op de website of label Geschikt voor
COB COB; CS; Volblut vele middelgrote pony rassen; D en E pony’s; Fjorden; Ijslanders; Haflingers; Tinkers
FULL FULL; FS; Warmblut de meeste volwassen paarden
XFULL XFULL; XFS de grotere paarden
Koudbloed XXFS; Kaltblut Belgische trekpaarden; Shires

Wat is een Sidepull hoofdstel?

De side pull is een bitloos systeem dat in werkt door wijken voor druk, zonder het paard in de mond te storen. De side pull is een ideaal bitloos hoofdstel om mee te beginnen vanaf het inrijden van een jong paard.

Welk bitloos hoofdstel past bij mijn paard?

BITLOOS RIJDEN: Welk bitloos hoofdstel past bij mijn paard? Share: Kies niet ‘gewoon zomaar’ het eerste de beste hoofdstel, maar verdiep je goed in alle systemen. Een sidepull is weliswaar een heel fijn systeem voor de meeste paarden, maar dat hoeft niet automatisch ook voor jouw paard te zijn.

Waarom rijden met bit?

“Naar mijn mening heb je wel een bit nodig bij het inrijden, omdat je je paard heldere hulpen en codes moet aanleren. Ik vind het beter om microscopisch kleine hulpen te geven mét bit om je paard je wensen duidelijk te maken dan om veel druk op zijn neus uit te oefenen.

Is bitloos rijden gevaarlijk?

Eerst dachten we dat het gevaarlijk zou kunnen zijn, maar dat is niet zo. De paarden met een bitloos hoofdstel luisteren net zo goed als een paard met een bit. Het overgrote deel is opgeleid en getraind met een bit in de mond, anders hadden ze de klassering die ze hebben, nooit kunnen behalen.

Hoe Bitloos Paardrijden?

Verschil tussen bit en bitloos: Een bit is een metalen object wat in de paardenmond ligt, bovenop de spitse onderkaken met daaroverheen een dun laagje tandvlees en ertussen de tong. Bij een bitloze optoming heeft het paard geen bit in de mond maar een riem rond zijn hoofd ter hoogte van de neus.

Welke bitloze optoming?

De bosal is de ultieme bitloze optoming omdat deze voor het paard heel goed te begrijpen is en waarbij de druk verdeeld wordt over de neus en de zijkanten van het hoofd, daarbij heeft de bosal een optimale release; teugels los is onmiddellijk geen druk meer.

Hoe kies je een hoofdstel?

Hieronder volgen een aantal tips waar je zelf op kunt letten bij je eigen hoofdstel:

  1. Symmetrie. Allereerst: zorg ervoor dat je hoofdstel goed past!
  2. Stabiliteit. Een paard wil stabiliteit bovenop zijn hoofd.
  3. Oornetjes. De oren van je paard zijn een zeer belangrijke regio!
  4. Frontriem.
  5. Neusriem.
  6. Lage neusriem.
  7. Gespen.
  8. Vrij jukbeen.

Welk hoofdstel voor springen?

Voor springen is het Engelse hoofdstel met een gecombineerde neusriem een van de meest gebruikte combinaties. Een typisch spring hoofdstel is bruin met een wit sierstikel over de neusriem en frontriem.

Hackamore – misschien wel het bekendste bitloze hoofdstel De hackamore werkt met een zogenaamde hefboomwerking. Hoe scherp een hackamore inwerkt hangt af van de lengte van de scharen; lange scharen werken scherper in dan korte scharen. Een hackamore werkt met druk op de neus, kin en achter de oren.

Waarom een hackamore?

Een directe release betekend: wanneer er geen druk via de teugels wordt gegeven, de druk onmiddellijk verdwijnt. De hackamore wordt niet met constante druk/contact gereden. De hackamore is bedoeld om te worden gebruikt als secundair hulpmiddel, dus om zit-, been-, en gewichtshulpen te ondersteunen.

Hoe hoog moet een hackamore?

De neusriem van de hackamore moet 2-3 vingers onder het jukbeen liggen. Als de neusriem te laag ligt, is het door de druk die het hoofdstel kan geven, mogelijk om het neusbot van het paard te breken. Dat zal niet zo snel gebeuren met een hackamore met een wiel vorm maar met een hackamore met lange scharen kan dat wel.

Hoe gebruik je een Hackamore?

Onthoud dat hoe langer de scharen van de hackamore zijn, hoe sterker het hefboomeffect. Let er daarom op dat zowel de neusriem als het kinstuk goed onderlegd zijn en dat je geen constante druk op de teugels geeft. Een hackamore werkt hiervoor te scherp in op de neus en kin van je paard.

Wat is de werking van een Kaptoom?

De kaptoom bestaat een flexibele metalen neusbeugel dat met leer is omwikkeld en die zich naar de neus vormt. Daaraan zijn drie ringen zijn bevestigd. Deze ringen zijn beweeglijk, wat makkelijk is bij het van hand veranderen. Verder verhinderd een kaakriem dat de bakstukken in de ogen kunnen komen.

Waarom heeft paard een bit?

Een bit is een onderdeel gebruikt in de paardensport dat in de mond van het paard geplaatst wordt om de teugelhulpen door te geven. Men mag echter nooit in de mond trekken, en dit heeft ook meestal geen gewenst effect. Een bit ligt en werkt in op de lagen, het tandloze gedeelte van de paardenmond.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven