Inhoudsopgave
- 1 Waarom mag de Gouden Koets niet op Prinsjesdag?
- 2 Waar stond de Gouden Koets?
- 3 Hoe komt Nederland aan de Gouden Koets?
- 4 Hoeveel goud zit er op de Gouden Koets?
- 5 Wat staat er op de Gouden Koets?
- 6 Wat staat er op de Gouden Koets afgebeeld?
- 7 Welke koets wordt gebruikt op Prinsjesdag?
- 8 Wat zien we niet op Prinsjesdag?
- 9 Welk museum staat de Gouden Koets?
- 10 Waarom werd de Gouden Koets gerestaureerd?
Waarom mag de Gouden Koets niet op Prinsjesdag?
De koets, met panelen met een omstreden afbeelding van de slavernij, is de laatste jaren niet gebruikt tijdens Prinsjesdag. Het rijtuig moest namelijk gerenoveerd worden.
Waar stond de Gouden Koets?
Na een restauratie van ruim vijf jaar is de Gouden Koets voor het eerst weer voor publiek te zien. Het rijtuig wordt tot en met 27 februari 2022 in bruikleen gegeven aan het Amsterdam Museum. Daarmee keert de koets tijdelijk terug naar Amsterdam, de stad die hem in 1898 aan koningin Wilhelmina schonk.
Waarom is de Gouden Koets gerestaureerd?
Critici menen dat de koets om die reden niet langer gebruikt kan worden of dat het paneel vervangen zou moeten worden. De koning besloot dat de Gouden Koets in oorspronkelijke staat gerestaureerd moest worden, “als deel van ons cultureel erfgoed”.
Wat kost de restauratie van de Gouden Koets?
In 2016 onthulde stalmester Bert Wassenaar dat de kosten van de restauratie van de Gouden Koets werden geraamd op 1,2 miljoen euro. Dat is inmiddels opgelopen tot die duizelingwekkende zes miljoen. Dat moet een forse tegenvaller zijn voor koning Willem-Alexander die de restauratie betaald uit zijn eigen begroting.
Hoe komt Nederland aan de Gouden Koets?
De Gouden Koets is een geschenk van de bevolking van Amsterdam aan koningin Wilhelmina. Het geld voor de koets werd ingezameld door de Vereeniging van het Amsterdamsche Volk tot het Aanbieden van een Huldeblijk aan H.M. Koningin Wilhelmina.
Hoeveel goud zit er op de Gouden Koets?
De Gouden Koets is niet van massief goud. Dat zou niet kunnen (dan wordt hij veel te zwaar!). De Gouden Koets is gemaakt van Javaans teakhout en gedeeltelijk bekleed met bladgoud. De Gouden Koets mag alleen gebruikt worden door het staatshoofd (met acht paarden) of de troonopvolger (met maximaal zes paarden).
Wat is er mis met de Gouden Koets?
In 2015 is na Prinsjesdag gestart met het vooronderzoek voor de restauratie van de Gouden Koets. Die heeft ruim 5 jaar in beslag genomen. De restauratie is in 2021 afgerond en de Gouden Koets is vanaf 18 juni 2021 tot februari 2022 te zien in het Amsterdam Museum.
Wie heeft de restauratie van de Gouden Koets?
De kosten voor de restauratie van de Gouden Koets worden opgevangen binnen het materiële budget van de Dienst van het Koninklijk Huis (functionele kosten (art. 2) van de begroting van de Koning). Uit dit budget worden de uitgaven gedaan voor de instandhouding van het rijtuigenpark (auto’s, paarden en rijtuigen).
Wat staat er op de Gouden Koets?
De Gouden Koets is versierd met hoorns van overvloed en narren met in hun handen handvatten gemaakt van ivoor uit Sumatra, leliën en rozen – symbolen voor de trouw -, en een cartouche met het jaartal 1898.
Wat staat er op de Gouden Koets afgebeeld?
Ze verbeelden het verleden, het heden, en de toekomst van Nederland door middel van allegorische figuren. De halfnaakte figuren zijn gekleed in Romeinse gewaden en symboliseren de Hollandse welvaart. Op de panelen staat de Nederlandse Maagd centraal; er is geen koningin of verwijzing naar het koningshuis afgebeeld.
Wat gebeurt er met de Gouden Koets?
Vanaf morgen is de koets te bezichtigen aan het museum aan de Kalverstraat, tot en met februari 2022. Wat er daarna mee moet gebeuren is een hoofdpijndossier voor de verdeelde Tweede Kamer en het hof. Of krijgt de koets een permanente bestemming in een museum.
Waar is de Gouden Koets van gemaakt?
De naam van de Gouden Koets is enigszins misleidend. Het rijtuig is namelijk gemaakt van Javaans teakhout. Dit hout is deels beschilderd, deels verguld met bladgoud. Aan dit bladgoud heeft de koets zijn naam te danken.
Welke koets wordt gebruikt op Prinsjesdag?
Gebruik Gouden Koets tijdens Prinsjesdag In 1903 werd de Gouden Koets voor de eerste maal gebruikt om de Koningin en Prins op Prinsjesdag naar het Binnenhof te rijden.
Wat zien we niet op Prinsjesdag?
Samenstelling van de Koninklijke stoet De gebruikelijke rijtoer van Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prins Constantijn en Prinses Laurentien gaat in 2021 niet door.
Wat weegt de Gouden Koets?
Het totale gewicht van de koets is ongeveer 5,5 ton. De koets werd incidenteel ook gebruikt tijdens het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard in 1937, het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus in 1966 en bij de doop van kroonprins Willem-Alexander in 1967.
Een complete restauratie van de Gouden Koets was wenselijk om behoud van dit Nederlandse erfgoed op lange termijn te kunnen garanderen. De kosten van de restauratie van de Gouden Koets bedragen 1,2 miljoen euro. Deze kosten zijn opgevangen binnen Begroting I de Koning.
Wat heeft de renovatie van de Gouden Koets gekost?
In 2016 onthulde stalmester Bert Wassenaar dat de kosten van de restauratie van de Gouden Koets werden geraamd op 1,2 miljoen euro.
Welk museum staat de Gouden Koets?
Waarom werd de Gouden Koets gerestaureerd?
Welke koetsen heeft het koningshuis?
Tussen 1904 en 1923 werd soms de Gouden en soms de Glazen Koets gebruikt, maar na 1923 is deze koets niet meer ingezet voor Prinsjesdag. Onlangs is de Glazen Koets gerestaureerd. Vanaf Prinsjesdag 2016 rijden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in de Glazen Koets.