Welke gevolgen had de sociale kwestie?

Welke gevolgen had de sociale kwestie?

De nadelige effecten van de industriële revolutie traden, door het massale pauperisme dat er het gevolg van was, steeds sterker op de voorgrond. Hoofdthema’s waren slechte woon- en arbeidsomstandigheden, vrouwen- en kinderarbeid, arbeidershuisvesting, ontoereikende lonen en massale werkloosheid.

Wat is een sociaal economische kwestie?

Sociale kwestie, het vraagstuk van de kwetsbare positie van de economisch zwakkeren tegenover de economisch sterkeren. Dit vraagstuk werd na circa 1850 acuut door de snelle groei van de industrie op het Europese vasteland en de daarmee gepaard gaande verslechtering van de arbeidsomstandigheden.

Wat vonden de socialisten van de sociale kwestie en sociale wetten?

Zij vonden dat de staat iets meer moest ingrijpen. Rond 1900 werden daarom de eerste sociale wetten ingevoerd, zoals het Kinderwetje van Van Houten. Hiermee werd kinderarbeid verboden voor alle kinderen onder de twaalf jaar.

Wat hield de sociale kwestie in?

De sociale kwestie in Nederland (1870-1918) is het sociale vraagstuk over de slechte leef –en werkomstandigheden van arbeiders. De sociale kwestie was een gevolg van de industriële revolutie en leidde tot de eerste vormen van sociale wetgeving, nu kenmerkend voor onze verzorgingsstaat.

Wat waren de eerste sociale wetten?

In de Tweede Kamer maakte de liberaal Samuel van Houten (1837-1930) in 1874 een wetsvoorstel, dat de wereld inging als ‘het Kinderwetje van Van Houten’. Deze wet werd aangenomen en verbood kinderarbeid tot twaalf jaar. Dit was de eerste sociale wet die in Nederland werd aangenomen.

Wat is sociaal economische ontwikkeling?

“Sociaaleconomische status” houdt in de mix van sociale en economische factoren, die o.a. in beeld brengt hoe het is gesteld met welvaart/welzijn en de gezondheid van mensen. Bij zowel de sociale als de economische kant spelen bovendien opleiding en vaardigheden een rol.

Wat is de sociale wetgeving?

Het geheel van in wetten vastgelegde rechtsregels, betreffende de verhoudingen tussen werkgevers en werknemers, ook wel (in toenemende mate) arbeidsrecht genoemd.

Hoe wilden socialisten de levensomstandigheden van arbeiders verbeteren?

Het Kinderwetje was de eerste sociale wet in Nederland. Voor het eerst greep de overheid via sociale wetgeving in om de levensomstandigheden van kwetsbare burgers te verbeteren. Het werd echter bijna niet gecontroleerd of de wet werd nageleefd, waardoor kinderarbeid in de fabrieken toch bleef bestaan.

Wat veranderde er door de industrialisatie aan de arbeidsomstandigheden?

Door de industriële revolutie veranderde de landbouwstedelijke samenleving in een industriële samenleving. De industrialisatie maakte massaproductie mogelijk van goederen, voedsel, machines, apparaten en vervoersmiddelen. Dit zorgde ervoor dat de winning van grondstoffen en de productie van goederen gigantisch toenam.

Wat is de sociale kwestie geschiedenis?

Wat zijn de sociale wetten?

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven