Wat gebeurt er als je teveel calcium in je bloed hebt?

Wat gebeurt er als je teveel calcium in je bloed hebt?

De gevolgen van te veel calcium Als je teveel calcium binnenkrijgt verstoort dit de opname van ijzer, zink, magnesium en fosfor. Dit kan ervoor zorgen dat je een tekort aan deze mineralen krijgt. Ook loop je het risico op nierstenen en kan de opbouw van je botten verslechteren, waardoor je botten zwakker worden.

Wat is serum calcium?

Het vrije (gecorrigeerde) calcium is het biologisch beschikbare calcium. De diagnose hypercalciëmie kan worden vastgesteld door het bepalen van het gecorrigeerde calcium in het serum (>1,30 mmol/l). De hoogte van het gecorrigeerde calcium is niet afhankelijk van het serumalbumine.

Wat is de Calciumwaarde?

De referentiewaarden in bloed voor totaal calcium liggen tussen de 2,10-2,55 mmol/l. De referentiewaarden voor geïoniseerd calcium zijn 1,20-1,30 mmol/l in capillair bloed en 1,15-1,33 mmol/l in veneus bloed.

Wat is de werking van de bijschildklier?

De bijschildklieren (parathyreoïden) zitten in de hals bij de schildklier. Het zijn 4 kliertjes, iets groter dan een rijstkorrel. Met het hormoon (parathyreoïd hormoon, PTH) dat ze maken, houden ze de hoeveelheid calcium (kalk) en fosfaat in uw bloed op peil.

Hoe krijg je een te hoog calciumgehalte?

Andere mogelijke oorzaken van een te hoog calciumgehalte zijn:

  • een verminderde nierwerking;
  • een overdosis vitamine D of A;
  • kanker waarbij het bot wordt aangetast;
  • te snel werkende schildklier;
  • systeemziekten (bijv. sarcoïdose);
  • bijwerkingen van bepaalde vochtafdrijvende medicatie (thiaziden) en lithium.

Hoeveel calcium moet je per dag binnenkrijgen?

Hoeveel calcium heb ik per dag nodig? ( in milligram per dag)

Leeftijd Adequate inname Aanvaardbare bovengrens
​71 jaar en ouder ​1200 ​2500
​Zwangeren ​1000 ​2500
​Vrouwen die borstvoeding geven ​1000 ​2500
​Bron: Gezondheidsraad 2000

Wat betekent kalk in je bloed?

Calcium is nodig voor de aanmaak van botten en goed spierfunctie. Bij een te hoog calciumgehalte is er sprake van te veel calcium in het bloed. Er zijn verschillende oorzaken van een te hoog calciumgehalte, zoals een calciumstofwisselingsstoornis en een overdosis vitamine D.

Hoe kom je aan een te hoog calciumgehalte?

Andere mogelijke oorzaken van een te hoog calciumgehalte zijn:

  1. een verminderde nierwerking;
  2. een overdosis vitamine D of A;
  3. kanker waarbij het bot wordt aangetast;
  4. te snel werkende schildklier;
  5. systeemziekten (bijv. sarcoïdose);
  6. bijwerkingen van bepaalde vochtafdrijvende medicatie (thiaziden) en lithium.

Wat doet calcium in het lichaam?

Calcium (kalk) is een mineraal. Het is de bouwsteen voor de aanmaak van botweefsel. Calcium is dus belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van je botten en je gebit. Verder heb je het ook nodig voor een goede werking van je zenuwen en spieren.

Waardoor ontstaat kalk tekort in het lichaam?

Dat kan ontstaan door een gebrek aan zonlicht, bij ondervoeding, bij leveraandoeningen en door de langdurige inname van sommige geneesmiddelen tegen epilepsie. Bij chronische nierinsufficiëntie. Slecht werkende nieren zorgen ervoor dat calcium niet goed in het lichaam wordt opgenomen en verloren gaat.

Kun je zonder bijschildklieren leven?

Mensen met onbehandelde te hard werkende bijschildklieren blijken gemiddeld wat minder lang te leven dan mensen zonder hyperparathyreoidie. Dat komt onder andere doordat een langdurig te hoog kalkgehalte in het bloed kan leiden tot hart- en vaatziekten.

Wat zal het gevolg zijn van te sterk werkende bijschildklieren?

Als uw bijschildklier te snel werkt, wordt er teveel bijschildklierhormoon geproduceerd. Dit zorgt voor een te hoog calciumgehalte in het bloed. Klachten kunnen zijn: pijn in uw botten, vermoeidheid, psychische klachten, buikklachten of nierstenen. Een vergrote bijschildklier werkt meestal te snel.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven