Inhoudsopgave
- 1 Hoe wordt een arbeidsovereenkomst beëindigd worden?
- 2 Wat zijn de formaliteiten voor het ontslag met opzeggingstermijn?
- 3 Wat doen na einde contract?
- 4 Hoe wordt een verbrekingsvergoeding berekend?
- 5 Wat met anciënniteit bij ontslag?
- 6 Wat houd een contract voor onbepaalde tijd in?
- 7 Wat is een opzegvergoeding?
- 8 Wat is opzegging?
- 9 Kan ik me laten ontslaan?
- 10 Wat gebeurt er als je een contract verbreekt?
- 11 Welke documenten bij einde arbeidsovereenkomst?
Hoe wordt een arbeidsovereenkomst beëindigd worden?
Werkgever en werknemer kunnen een arbeidsovereenkomst op elk ogenblik eenzijdig verbreken. Als de werkgever het initiatief neemt om de arbeidsovereenkomst op te zeggen, dan moet hij de werknemer daarvan met een aangetekende brief op de hoogte brengen. De wettelijke opzeggingstermijn moet worden gerespecteerd.
Wat is een verbrekingsvergoeding?
De partij die de arbeidsovereenkomst beëindigt zonder dringende reden, zonder een opzeggingstermijn na te leven of met een ontoereikende opzeggingstermijn, moet de andere partij een opzeggingsvergoeding betalen (ook verbrekingsvergoeding genoemd).
Wat zijn de formaliteiten voor het ontslag met opzeggingstermijn?
De kennisgeving van de opzegging moet, om geldig te zijn, schriftelijk gebeuren en de begindatum en de duur van de opzeggingstermijn vermelden.
Wat is een onbepaalde duur contract?
De arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is niet beperkt in tijd. Dit soort arbeidsovereenkomst is de algemene regel. Als de werkgever en de werknemer niets voorzien hebben over de duur van de overeenkomst, wordt deze automatisch beschouwd als een overeenkomst voor onbepaalde tijd.
Wat doen na einde contract?
Je gaat best langs zodra je je ontslag krijgt en ten laatste op de dag dat je contract stopt (= datum op je C4). Op die manier kan je uitbetalingsinstelling je werkloosheidsuitkering tijdig aanvragen en wordt je inkomen niet onderbroken. Stopt je contract bijvoorbeeld op 30-11, dan ontvang je vanaf 1-12 een uitkering.
Kan je zomaar ontslagen worden Belgie?
Tenzij bij ontslag om dringende redenen zijn werkgevers geen reden tot ontslag verschuldigd aan hun (ex-)werknemers. Die stelt dat er een gegrond motief moet zijn voor ontslag en dat de werknemer de kans moet krijgen om zich daartegen te verdedigen. …
Hoe wordt een verbrekingsvergoeding berekend?
De arbeidsovereenkomstenwet stelt dat de opzegvergoeding gelijk is aan het loon dat overeenstemt met de duur van de opzegtermijn, of met het resterende gedeelte van die termijn. De vergoeding omvat niet alleen het gewone loon, maar ook alle voordelen zoals vermeld in uw arbeidsovereenkomst.
Heb ik recht op verbrekingsvergoeding?
Als de werkgever de ontslagregels schendt dan heb je recht op een opzeggingsvergoeding. Zo kan het gebeuren dat de werkgever je een te korte termijn geeft of zelfs helemaal geen.
Wat met anciënniteit bij ontslag?
Het aantal jaren anciënniteit die je hebt opgebouwd, bepalen de lengte van je opzegtermijn bij ontslag. De arbeidsovereenkomstenwet zegt dat de opzegtermijn wordt berekend met in achtingneming van de verworven anciënniteit. Hoe hoger de anciënniteit, hoe langer de opzegtermijn.
Wat is de opzegtermijn voor een bediende?
Geeft je bediende zelf zijn ontslag? Dan geldt een termijn van anderhalve maand per begonnen schijf van vijf jaar anciënniteit, met een maximum van: drie maanden als je medewerker per jaar minder dan 32.254 euro verdiende. viereneenhalve maand als hij minder dan 64.508 euro verdiende.
Wat houd een contract voor onbepaalde tijd in?
Contract voor onbepaalde tijd heeft langere proeftijd Nog een voordeel van het contract voor onbepaalde tijd: dan mag je een proeftijd van twee maanden overeenkomen. En een medewerker die zich beter voordoet dan hij werkelijk is, houdt dit vaak wel een maand vol, maar geen twee.
Hoeveel tijdelijke contracten bouw?
In de wet staat dat je gedurende een periode van 3 jaar tijdelijke contracten mag aanbieden als werkgever. In de cao staat een periode van 2 jaar.
Wat is een opzegvergoeding?
Kan je contract verbreken?
Een overeenkomst kan (pas) worden ontbonden wanneer de andere partij tekortschiet in de nakoming van haar verplichtingen; oftewel wanneer afspraken niet worden nagekomen. De tekortkoming moet de ontbinding wel kunnen rechtvaardigen en mag dus niet te gering zijn. Ontbinding kan via de rechter, maar dit is niet nodig.
Wat is opzegging?
De opzegging is de éénzijdige handeling waarbij de ene partij de andere partij zegt dat hij de arbeidsovereenkomst tegen een bepaalde datum wil beëindigen. Door opzeggen is de arbeidsovereenkomst daarmee nog niet feitelijk beëindigd.
Kan je werkgever je zomaar ontslaan?
Uw werkgever mag u alleen ontslaan als hij daarvoor een goede reden (redelijke grond) heeft. Dit staat in het ontslagrecht. In veel gevallen moet uw werkgever wel eerst proberen u te herplaatsen.
Kan ik me laten ontslaan?
Als je werkgever je wilt ontslaan met opzegtermijn kan dit niet gewoon mondeling of met een postbrief. Hij kan dit op 2 manieren laten weten: via aangetekende brief sturen. of bij deurwaardersexploot.
Hoe wordt een opzegvergoeding berekend?
Wat gebeurt er als je een contract verbreekt?
Stemt de huurder niet in met de opzegging van het contract, dan zal de verhuurder naar de rechter moeten. De huurder mag opzeggen om elke reden die hij wenst. Afhankelijk van de frequentie waarin hij huur betaalt, moet hij een opzegtermijn in acht nemen. Die is minimaal één maand, maximaal drie maanden.
Kan ik van een getekend contract af?
Indien een van de partijen het contract eenzijdig wenst op te zeggen, zonder ernstige reden, kan dit alleen in de eerste helft van het contract (tot maximaal 6 maanden). Ze zal het moeten opzeggen. Anders zal de partij die het contract opzegt, een opzeggingsvergoeding moeten betalen aan de andere partij.
Welke documenten bij einde arbeidsovereenkomst?
Regel. De werkgever moet aan de werknemer die ontslag neemt of ontslag gekregen heeft een attest meegeven waarin: de begin- en einddatum van de arbeidsovereenkomst; de aard van de verrichte arbeid staat.
Hoe kan ik mijn contract ontbinden?
De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet u dan gewoon nog werken. U mag een langere opzegtermijn afspreken met uw werkgever.